blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste vruchten Schrijversvakschool Paramaribo

De eerste lichting van de Schrijversvakschool Paramaribo heeft afgelopen week haar overgangscertificaat in ontvangst genomen. Zeven gelukkige eerstejaarsstudenten mogen zich voorbereiden op een uitdagend tweede jaar zoals directeur Ruth San A Jong het verwoordde in haar speech tijdens de uitreiking. Het eerste jaar bestond voornamelijk uit schrijftraining in proza, poëzie en essay schrijven, ondersteund door de bijvakken literaire tekstanalyse, Sranan en Nederlandse spelling en columns schrijven. De inspirerende lessen werden verzorgd door schrijvers en docenten van Surinaamse, Nederlandse en Vlaamse bodem.

In blokken van één, twee en in één geval drie keer per week, kwamen de studenten bij elkaar om drie uren lang hun schrijftalent te toetsen, bij te schaven en te ontwikkelen. Het was intensief maar het resultaat is ernaar, daar waren alle studenten en docenten het over eens. Behalve het individueel werk kwam er ook nog groepswerk tot stand zoals het groepsgedicht onder leiding van dichter en voordrachtskunstenaar, Celestine Raalte en een essay over ‘Je eigen naam’ onder leiding van de essayist en schrijfdocent van de schrijversvakschool Amsterdam, Louis Stiller.

De Stichting Schrijversvakschool Paramaribo is opgericht op 27 augustus 2008 met het doel het creatief en literatuur schrijven in Suriname te bevorderen. Op 10 oktober 2008 startte de vierjarige schrijversvakopleiding met negen studenten. De school wil met deze opleiding een goed en kritisch fundament leggen voor het kunstvakonderwijs en in het bijzonder voor het creatief en literair schrijven. “Wij willen schrijvers opleiden voor een groter dan het Surinaams publiek”, zegt San A Jong. Voor de studenten van het eerste jaar is het duidelijk dat het om een uitdagende studie gaat en tevens de bedoeling je eigen techniek te vinden en om de ‘taal van het hart’ te vertalen op papier. San A Jong benadrukte de intensiteit van het tweede jaar. “Dit wordt het jaar van verdieping en zal de studenten voorbereiden op de keuze poezie, proza, essay, scenario of toneelschrijven. De voorzitter van de schrijversvakschool, Marisa Pieplenbosch bedankte de studenten voor het vertrouwen en ontvankelijkheid van de studenten in de opleiding.

[Bericht van De Ware Tijd]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter