blog | werkgroep caraïbische letteren

Een emotionele rollercoaster ride

Medicus curat, natura sanat
De dokter zorgt voor zijn patiënt, maar de natuur geneest hem
Op de snelweg raast een zwarte Saab 93 voorbij groene weilanden. Een beetje verdwaasd zit Marc Licht achter het stuur van zijn auto. De ochtenddauw glinstert in de morgenzon. Zijn baardstoppels maken een raspend geluid als hij over zijn kin wrijft. Marc moet tijdens zijn autorit op weg naar huis terugdenken aan alles wat die nacht is gebeurd. Hij ziet nog het beeld van een kortademige oude dame, snakkend naar lucht die hij midden in de nacht thuis visiteerde.
Het is een onbestendige nachtdienst geweest, waardoor hij zich nu geradbraakt voelt. Maar de vermoeidheid die hij voelt, komt niet alleen van deze dienst. Geen gedachte blijft ongewikt of ongewogen. Ambigue gevoelens balanceren tussen enerzijds een chronisch mat sentiment en anderzijds een euforistische opwelling om te plezieren.

********

Nog altijd in gedachten verzonken rijdt Marc even later zijn huis tegemoet. Morgen is zijn vrouw Karin jarig en hij wil haar vandaag lekker verwennen. Hij denkt aan heerlijk koken, kaarslicht, een bubbelbad, een massage en… Hij houdt van haar, maar hij mist iets. Dat voelt hij al heel lang, maar hij weet niet zo goed waar de schoen wringt. Hij kan er geen vinger op leggen. Misschien dat zijn intentie om dit vanavond aan te kaarten, hier meer licht op kan werpen. Eerst nog slapen, daarna de kinderen van school en de kinderopvang afhalen. Alleen weet hij nu nog niet hoezeer zijn leven die dag voor de rest van zijn leven zal gaan veranderen.

Fragment uit de roman Licht gebroken van De Benjamin, uitgekomen bij Gigaboek.

Voor meer informatie klik hier
on 03.10.2009 at 10:27
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter