blog | werkgroep caraïbische letteren

Ode aan Bea Vianen op Read My World

Read My World is sinds 2012 een toonaangevend platform voor het geschreven en gesproken woord uit de hele wereld. We werken samen met schrijvers uit alle windstreken. Elk jaar leggen we de nadruk op een regio in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. We maken ruimte voor schrijvers van ver en dichtbij, soms nog onbekend maar altijd spraakmakend.

Read My World 2022 loopt van donderdag 1 september tot en met zaterdag 3 september, zie link onderaan voor tickets en info.

Bea Vianen

Bea Vianen was de eerste Surinaamse schrijfster die bekend werd bij een ruim publiek in Nederland. Haar populariteit in Suriname was toen al enorm: tussen ongeveer 1970 en 2000 was er geen leerling van de middelbare school die niet één van haar boeken gelezen had. Dat had zij voornamelijk te danken aan haar eerste twee romans: Sarnami, hai uit 1969 en Strafhok uit 1971. Bea Vianen was van gemengd-etnische afkomst. Als uitgangspunt om naar haar werk te kijken is dat van groot belang, omdat twee belangrijke thema’s overheersen in alles wat zij heeft geschreven: de etnische verdeeldheid van haar land en het verlangen naar vrijheid.

We beginnen deze festivalzaterdag met een ode aan haar leven en werk!

Line-up
Charisa Chotoe (1993) is presentator en verslaggever van oa onderzoeksprogramma Pointer op NPO2. Ze schuwt niet om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken middels thema’s zoals feminisme, geschiedenis, kunst en cultuur en sociaal maatschappelijke issues. Met haar spraakmakende aflevering over haatinfluencers in het onderzoeksprogramma Propaganda op NPO3, zwengelde zij de discussie aan over online shamen. Amsterdam kent Chotoe voornamelijk als razende reporter van de stadszender AT5, waar ze drie jaar lang (live)-programma’s presenteerde als De Zwoele Stad, De Straten: Binnenskamers, Keti Koti en meer.

Thalia Ostendorf (1990) is Nederlands-Surinaams en studeerde literatuurwetenschappen in Utrecht, Californië en Napels. Ze is nu bezig met haar promotieonderzoek aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Haar onderzoek focust op oorlogsliteratuur geschreven door veteranen van de Eerste Wereldoorlog en invloed hiervan op herdenken en vredesactivisme.
Ze schrijft essays en korte verhalen die gepubliceerd zijn op plekken als DIG, Tijdschrift nY en The Satirist. Ze is ook een van de medeoprichters van Uitgeverij Chaos, nu een imprint van Das Mag. Voor de tentoonstelling ‘Surinaamse Schrijvers: De weg naar een onafhankelijke literatuur’ deed ze in het Literatuurmuseum in Den Haag onderzoek naar de nalatenschap van o.a. Anton de Kom en Bea Vianen.

Rihana Jamaludin werd eind 1959 geboren in Paramaribo, Suriname. Eind 1983 vertrok ze naar Nederland waar ze werkte in de Beeldende Kunst met als specialiteit linosnede. In 1999 debuteerde ze met een kort verhaal in de Crossing Border bundel en sindsdien heeft ze vijf boeken geschreven: Minnewake (2008), De Zwarte Lord (2009), Kuis (2011), Luchtdanser (2016) en Geheimen van het tuinhuis (2021). In 2012 werd Kuis verkozen tot Caraïbisch winnaar van de Inktaap door middelbare scholen in Suriname en op Curacao.
Het Stedelijk Museum kocht twee linodrukken van haar aan tijdens haar deelname aan de tentoonstelling Surinaamse School.
Voor de essaybundel Dat wij zongen schreef zij een essay over Bea Vianen.

Voor tickets en informatie zie link

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter