blog | werkgroep caraïbische letteren

Printstraat goed nieuws?

Een persbericht van de Stichting Auteursdomein, dd. 27 januari 2010 luidt:

Printstraat Centraal Boekhuis is goed nieuws

Dieptepunt in verkorting van levensduur boek gepasseerd

Centraal Boekhuis, Scan Laser, Euradius en Océ gaan samenwerken in de opzet van een on-demand printlijn bij het Centraal Boekhuis. Stichting Auteursdomein signaleert dit als een trendbreuk in ruim tien jaar verkorting van de levensduur van het boek. Ze verwacht dat de lijn vanaf nu geleidelijk zal worden omgebogen naar permanente leverbaarheid.

Tot zover het persbericht, dat hier helemaal te lezen is.

Deze ontwikkeling kan inderdaad betekenen dat boeken een onbeperkte looptijd gaan hebben, en dus niet langer na drie jaar (en vaak zelfs veel korter!) door de uitgeverij uit de handel wordt gehaald. Of dit ook goed nieuws is voor de printing on demand-“uitgeverijen” (waar nogal wat van de mindere goden in de Surinaamse en Antilliaanse letteren hun boeken onderbrengen) is nog maar de vraag. Zij leveren boeken altijd zelf rechtstreeks na een bestelling en zullen bij levering via het Centraal Boekhuis extra onkosten moeten gaan maken.

Verder moet worden afgewacht of uitgeverijen van literatuur deze ontwikkeling zullen aangrijpen om ook de wat moeilijkere titels (dichtbundels, toneelteksten) nu in hun catalogi zullen willen opnemen; een oplage van duizenden is immers niet meer noodzakelijk. Groot nadeel zal dan blijven dat dit soort boeken al helemaal nooit meer in de boekhandels terechtkomt, en dus nooit “spontaan” de boekenkopers onder ogen komen. Alleen wie van het bestaan van een titel weet heeft, zal die ook bestellen.

De trend wijst overigens de andere kant op: mede door de crisis bepalen uitgeverijen zich juist tot minder titels in hun aanbiedingscatalogi, zodat die beter in de markt worden gezet. Zie bijvoorbeeld de laatste catalogus van uitgeverij De Geus. Een betere marketing voor minder titels betekent dus meer Henning Mankell, meer Dave Eggers, meer Kader Abdolah, meer Robert Vuijsje, Heleen van Royen enz., en minder — vult u zelf maar in.

Stichting Uitgeverij Auteursdomein
Keizersgracht 16 sous
1015 CP Amsterdam
Tel. 020-6252688

Nog wat extra informatie, door Peter Luit van Nederlands Media Netwerk, dd. 3 februari 2010:

Het Centraal Boekhuis zit niet stil. Al eerder opperde directeur Hans Willem Cortenraad de distributie van eBooks in Nederland op zich te willen nemen. Maar hij gokt niet alleen op digitaal, hij lanceerde onlangs ook een print-productie unit in samenwerking met Océ, Euradius en Scan Laser.

De redenen zijn indrukwekkend. Van de in Nederland uitgebrachte boekentitels blijkt dat van 40% nog geen drie exemplaren worden verkocht. Schokkend cijfer, terwijl de boekenmarkt doorgaans weinig last heeft van economische bewegingen. De overige 60% moet het dan kennelijk heel goed doen.Per jaar wordt er ter waarde van 5,7 miljoen euro aan boeken afgeschreven. Het Centraal Boekhuis is de belangrijkste distributeur in ons land tussen uitgevers en de reguliere boekhandel. Het terugdringen van deze ‘verwaarlozing’ kan middels digital printing worden gerealiseerd. Het CB noemt het project Boek op Verzoek. Uiteraard zou met on-demand printing een totaal nieuwe logistiek opgezet kunnen worden. Maar het CB spreekt over het ‘geïntegreerd’ meelopen in de bestaande logsitiek. Persoonlijk zou ik de on-demand boeken direct per post versturen naar de besteller om de snelheid nog verder te bevorderen.

Euradius is met Printforce zeer ervaren in het digitaal produceren van single copies en kleine oplages van wetenschappelijke boeken en tijdschriften. Ook Scan Laser is, als één van de leveranciers van het huidige ‘Boek op Verzoek’ programma, gespecialiseerd in professionele printing on demand. Océ levert als een van ’s werelds grootste printerleveranciers de systemen en software voor het printwerk.

Eind 2008 opperde Cortenraad al in te zijn voor een distributierol op het gebied van eBooks in ons land. Begin vorig voorjaar is men ook daadwerkelijk van start gegaan. In workshops met uitgevers en boekhandelaren wil Cortenraad het juiste model opzetten op korte termijn enkele duizenden titels in de digitaale voorraad opnemen.

Met beide ontwikkelingen hoopt het CB haar leidende rol te behouden in het boekensegment. Cortenraad is overigens niet bang dat het grote magazijn in Culemborg op korte termijn haar functie zal verliezen. De markt voor gewone gedrukte boeken is in ons land voorlopig nog groot genoeg.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter