blog | werkgroep caraïbische letteren

Een literaire prijsvraag, maar dan beter

Onlangs heeft de Schrijversgroep ’77 een prijsvraag georganiseerd voor de beste verkiezingscolumn, welke contest inmiddels door een uit Hilde Neus, Sombra en Alphons Levens bestaande jury is beslecht en waarvan de prijswinnaar gister zijn prijs in ontvangst heeft genomen.

De opdracht luidde: “De column moet focussen op de komende verkiezingen in Suriname. Bij het kiezen van de beste column wordt vooral gelet op creatief taalgebruik, opbouw en ontknoping van de column. Gebruik van humor kan een positieve invloed hebben op de beoordeling.”

(ter verluchtiging een geheel andere ‘column’: een in het westfront van de kathedraal van Chartres)

Uit het verlsag van de jury blijkt dat er zes columns zijn binnengekomen en een liedtekst. De liedtekst is vanwege de vorm buiten de beoordeling gelaten. Tussen de verschillende inzendingen was er een behoorlijk verschil in visie. Vier van de columns zijn te lezen op de website van Schrijversgroep ’77. De juryleden hebben unaniem, maar onafhankelijk van elkaar de prijswinnende column aangewezen, waarbij de literaire creativiteit van de schrijver een belangrijke rol heeft gespeeld bij de beoordeling.

Het is te betreuren dat dit overigens uitstekende initiatief met z’n zeven armzalige inzendingen slechts zo weinig weerklank heeft gevonden. Het verdient daarom zeker aanbeveling –mede met het oog op toekomstige soortgelijke wedstrijden– onderzoek te doen naar de mogelijke redenen daarvoor. Zo op het oog zou ik al wat kunnen noemen, want de ‘beloning’ is gewoon schraal: een (te) kleine geldprijs, het afschrikwekkende beeld de column voor een groot publiek te moeten voorlezen, en nauwelijks zicht op publicatie.

Nu vind ik die geldprijs niet eens het belangrijkste, maar er zouden tenminste zekere kansen op publicatie moeten worden ingebouwd. Het moet toch mogelijk zijn één van onze Surinaamse dagbladen te bewegen om de prijswinnaar de toezegging te doen dat hij/zij gedurende de tijd van een half jaar of een jaar één- of tweewekelijks daar zijn eigen column mag plaatsen.

Tot slot heb ik nog een paar vragen aan de jury.

1) Van de zes beoordeelde inzendingen zijn er vier te lezen op de website van Schrijversgroep ’77, waarom worden de overige twee niet gepubliceerd?

2) Volgens uw oordeel heeft de literaire creativiteit van de prijswinnaar een belangrijke rol gespeeld bij de beoordeling. Kunt u aangeven waarin die zich zoal uit?

3) U heeft unaniem de prijswinnaar aangewezen, was het kwaliteits- verschil zó groot, of liggen daar andere zaken aan ten grondslag, zoals bijvoorbeeld het door u aangehaalde verschil in visie van de contestanten?

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter