blog | werkgroep caraïbische letteren

Themazondag Bersiap-tijd op Bronbeek

Na de Japanse capitulatie ontstond er op Java en Sumatra een chaotische toestand. De jonge Republik Indonesia had alle Nederlanders tot vijand verklaard en haar bevolking opgeroepen hen gevangen te nemen. Tegelijkertijd onttrokken zo’n tienduizend gewelddadige nationalistische jongeren of pemuda’s zich aan ieder gezag en vervielen onder het mom van revolutie tot crimineel geweld tegen Nederlanders en Indo-Europeanen, maar ook tegen de voormalige Japanse bezetter die hen in bedwang moest houden, Britse soldaten en de eigen, in hun ogen feodale, bestuurders. Daardoor werd de situatie grimmiger.

Deze roerige periode wordt Bersiap (‘weest paraat’) genoemd. Het aantal slachtoffers is schokkend. Ruim 3.500 Nederlanders en Indo-Europeanen werden vermoord en geïdentificeerd, en naar schatting 16.000 ontvoerd die niet meer terugkwamen. Aan Indonesische zijde vielen tienduizenden doden, aan Japanse circa 1.000 en aan Britse 660. De Nederlandse regering was als gevolg van de gebrekkige informatiestroom onkundig van dit drama. Ze was bij aan het komen van haar eigen, Duitse bezetting. Aanvankelijk was er voor deze gewelddadige periode in de Indisch-Nederlandse en Indonesische geschiedschrijving weinig aandacht.

Deze periode vol ontreddering is het onderwerp van de themazondag Bersiap op 21 maart 2010 op Bronbeek. Dan wordt ingegaan op de oorzaken en het verloop van de bersiapperiode en de bepaling van de identiteitsvorming van de Indische Nederlanders. Maar ook hoe kwetsbaar de vrouwen en dochters in Malang achterbleven nadat de Republiek een arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen hun echtgenoten, vaders, zonen en broers. Voorts is er aandacht voor de bevolking van Chinese afkomst. Afgevraagd wordt waarom ook zij doelwit waren van de gewelddadigheden en of er zoiets als een Bersiap voor de Indische/Indonesische Chinezen bestaat. Tot slot komt de materiële cultuur aan bod: de objecten en voorwerpen die herinneren aan deze turbulente periode in museale collecties. Uitgelegd wordt op welke wijze de Bersiap in de nieuwe presentatie van Museum Bronbeek onderdeel zal zijn van ‘Het verhaal van Indië’.

Datum: 21 maart 2010
Aanvang 11.00 uur. Sprekers zijn: Herman Bussemaker, Remco Raben, Hans Vervoort en Hans van de Akker.
De entree voor deze themazondag is € 22,50 p.p.

Opgave bij mw. N. Bosman, telefoon 026 376 35 78 (ma, di en do) of per e-mail kumpulan_bronbeek_evenementen@yahoo.com .

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter