blog | werkgroep caraïbische letteren

Boekhandel als ontmoetingsplek voor schrijvers en kunstenaars

door Quito Nicolaas

In de boekenwereld heeft de kredietcrisis eveneens haar gevolgen gehad, dat o.a. Boekhandel Mariska onlangs falliet werd verklaard. Met z’n 19 filialen verspreid over Aruba is Boekhandel Van Dorp/De Wit Stores de grootste boekhandel op het eiland. Inspelen op de marktontwikkelingen is hierbij van cruciaal belang geweest. Bij het verder stimuleren van de lokale literatuur kan een boekhandel een belangrijke rol spelen. Was een boekhandel vroeger een schuilplaats voor scholieren, tegenwoordig moet het meer een ontmoetingsplaats zijn voor schrijvers, dichters, recensenten, lezers, leerkrachten, denkers, kunstenaars, journalisten en programmamakers. Vandaag het slotdeel van ons gesprek met Nico Luydens.

Wat doet Boekhandel van Dorp nog meer aan boekenpromotie?

Ook met de nationale feestdagen zoals Dia di Betico, 18 di maart en op Koninginnedag worden speciale activiteiten georganiseerd. De lokale auteurs worden uitgenodigd om een boekenkraam te bemensen en hun boeken te verkopen. Daarnaast hebben we op 20 maart een dergelijke activiteit in verband met de Internationale Gedichtendag. Verschillende dichters worden dan uitgenodigd om hieraan mee te doen.

De boekenprijzen op Aruba zijn vrij duur, met name die uit het buitenland. En dat geldt ook voor tijdschriften. Waarom is er geen gezamenlijk inkoopcentrale voor alle boekhandels met de mogelijkheid van bulkkorting en een besparing op de transportkosten?

In het verleden was er zo’n inkoopcentrale, in de tijd dat er een Vereniging van boekhandels op Aruba nog bestond. Maar het had nooit gefunctioneerd.


Hetzelfde geldt voor gezamenlijke advertenties in de dagbladen voor pas verschenen boeken van locale auteurs?

Jammer genoeg, werkt dit niet. Onze boekhandel bestelt gemiddeld zo’n 30 -50 exemplaren bij een recent verschenen boek. Dit in verband met bijv. een signeersessie of boekenpromotie. Andere boekhandels bestellen hooguit 6 exemplaren. Er is met andere woorden geen evenredigheid qua bestelling. En dit bemoeilijkt om tot een redelijke verdeling van de kostente komen als het om boekenpromotie gaat.

Kun je spreken van een hausse als het gaat om Papiamentstalige literatuur?

Ja, er is zeker sprake van een opgang. Vaak wordt de lokale literatuur aangeschaft om naar familieleden in het buitenland op te sturen. Met name met de jaarwisseling wordt er veel gekocht. Opmerkelijk is dat men veelal is begonnen met het verzamelen van Arubaanse literatuur. Alles wat op de boekenmarkt verschijnt wordt meteen gekocht.

De markt voor kinderboeken is verzadigd. Hoe staat het met de jeugdliteratuur?

Ik vind dat er veel meer gedaan moet worden om de leescultuur op Aruba te bevorderen. Er moet veel meer boeken voor de leeftijdsgroep 13 -18 jr. vertaald of uitgegeven worden. Dus voor de categorie tieners. In dat opzicht is er weinig jeugdliteratuur. Alle auteurs richten zich op de markt voor kinderen en volwassenen.

Wat zou nog meer gedaan kunnen worden om de leescultuur te bevorderen?

Alle leesbevorderingactiviteiten zijn nu gericht op de kleuters. Het kind wordt van jongsaf aan gestimuleerd om te lezen. Het kind ontwikkelt een leesgedrag, maar op een bepaalde leeftijd is er dan geen lectuur in het Papiaments voor zo’n kind. Ik doel hier opnieuw op de jeugdliteratuur. Daarentegen heb ik wel boeken voor alle leeftijden in het Nederlands. Dus op dat vlak heeft of ervaart het kind geen gap. Instellingen moeten veel meer gedurende het gehele jaar organiseren en zich niet alleen concentreren tijdens de Kinderboekenweek.

Welke rol kunnen Arubaanse dagbladen spelen, zodat lokale auteurs meer worden verkocht?

De lokale dagbladen zouden een belangrijke rol kunnen spelen in het stimuleren van een leescultuur. Maar ook om onze lokale auteurs een steun in de rug te geven. Men zou bijv. met een weekend-bijlage moeten komen – vergelijkbaar met de Ñapa van de Amigo – waarin de Papiamentstalige literatuur centraal staat.

Het eerste deel van het interview met Nico Luydens verscheen in Caribisch uitzicht op 10 maart 2010.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter