blog | werkgroep caraïbische letteren

Rechtbank zet racisme in Kuifje op de agenda

BRUSSEL – Over de vraag of de strip Kuifje in Congo racistisch is, wordt volgende week woensdag gepleit.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft gisteren in kort geding de pleidooien in de zaak van het stripalbum Kuifje in Congo vastgesteld op 12 mei. De Congolezen Bienvenu Mbutu Mondondo en Yves Okota (een consultant) willen het album uit de rekken laten halen wegens racisme.

Het is de tweede keer dat de zaak uitgesteld wordt. Eerder had de rechtbank al uitstel verleend aan de NV Moulinsart, die de conclusies van de tegenstrever meer in detail wilde kunnen bekijken.

De aanklagers vinden dat de strip een verkeerd beeld geeft van zwarten en van de kolonisatie, en blanken als superieur toont. Ze eisen dat de productie van het album wordt stopgezet. De waarschuwingssticker die in Engeland op de cover wordt geplakt, vinden ze een halfslachtige maatregel.

De advocaten van Mondondo en Okota hebben duidelijkheid gevraagd over de contractuele relatie tussen uitgeverij Casterman en Moulinsart, dat de rechten beheert. Die zou erop neerkomen dat het wel degelijk Moulinsart is dat beslist over Kuifje. Maar sinds de vraag op 27 april zijn de contracten nog niet doorgegeven.

[Overgenomen van De Standaard on-line, 6 mei 2010]

on 06.05.2010 at 9:19
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter