blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Female Hiphop

Where My Girls At?!

Het Historisch Museum Rotterdam zet een spotlight op female Hiphop. Een tentoonstelling, optredens, demo´s en workshops presenteren in stijl de vrouwelijke invloed op Hiphop. Muziek, lifestyle, mode, dans en de beeldvorming binnen deze veelzijdige subcultuur komen aan bod. De expositie in het Gemaal op Zuid en diverse events geven een beeld van de geschiedenis en de huidige stand van zaken van vrouwen in de Hiphop-scene. Internationaal én met een Rotterdamse invalshoek.

Hiphop is op het eerste gezicht een macho subcultuur. Wie beter kijkt, ziet dat vrouwen al vanaf het ontstaan van Hiphop in het New York van de jaren zeventig actief meedoen. De tentoonstelling geeft een overzicht van vrouwelijke Hiphop aan de hand van vijf onderdelen die elk een aspect van de subcultuur belichten: mode en stijl.

Mode
Rotterdams eigen ‘street’stylist Isis Vaandrager toont de old skool én nieuwe Hiphopstijlen, in kleding, asseccoires en andere stijlelementen, waaronder een aantal bijzondere modellen uit sneakercollectie van Rotterdams Hiphop icoon Aruna Vermeulen. In een stop motion animatie komt de verzameling tot leven.

Dans
De energie van tien vrouwelijke Rotterdamse Hiphop dansers wordt gevangen door 18 jarig filmtalent Yoji Moniz aka Brokelephant. De breakers, poppers, lockers, wackers en new style dansers vertegenwoordigen ieder hun eigen stijl.

Muziek
Een rijke collectie muziek en videos, van Salt-N-Pepa tot Lauryn Hill, pompt uit de Female Hiphop jukebox. Jee Nice van Anattitude Magazine presenteert haar Hiphop Timeline, met muziek door vrouwelijke Hiphop artiesten van 1973 tot 2008.

beeldvorming
Saskia Haex eert de Queens of Graffiti in een serie zeefdrukken met de meest invloedrijke internationale graffiti artiesten. De graffiti Timeline toont tags en pieces door de jaren heen.

Film
Films brengen de vrouwelijk kant van Hiphop tot leven. Naast (fragmenten uit) diverse internationale films van onder andere Rokafella, Martha Cooper en Nika Kramer, wordt een speciaal voor deze expo gemaakte video van Mike Redman vertoond. Hierin komen opnames van female MC´s uit de Nederlandse Hiphopgeschiedenis samen.

Events
De events van Where My Girls At?! zijn net zo divers als Hiphop zelf: muziek- en dansoptredens, workshops, discussies, battles, bike-polo, een graffiti jam en een sneaker-ruilmarkt staan op het programma. Op 15 mei en 19 juni in het Gemaal op Zuid en op 18 juli tijdens Street Science Festival in het CBK.

Locatie: Get Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141, Rotterdam
Data: 15 mei 2010 – 10 juli 2010
Open wo – za van 11 tot 17 uur, toegang gratis

´t Gemaal is een initiatief van TENT, CBK, Kosmopolis Rotterdam en het Historisch Museum Rotterdam en wordt ondersteund door Pact op Zuid en woningbouwvereniging Vestia. Where my girls at?! wordt mede mogelijk gemaakt door het HipHopHuis. www.gemaalopzuid.nl

on 20.05.2010 at 21:43
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter