blog | werkgroep caraïbische letteren

Quito Nicolaas schrijft Almeers Dictee 2010

door Odeke de Jong

De titel en het thema zijn nog geheim, want veel wil de Almeerse schrijver en dichter Quito Nicolaas nog niet kwijt over zijn tekst voor het Almeers Dictee 2010.

,,Wel kan ik zeggen dat het moeilijk wordt. Iedere zin heeft ongeveer vijf moeilijke woorden”, aldus Nicolaas. ,,Het gaat bovendien over de actualiteit van Almere. Ik heb een flink aantal kranten doorgenomen.”

Met een synoniemenwoordenboek naast zich, ging hij aan de slag. ,,Ik heb het synoniemenboek gebruikt als ik er echt niet uit kwam. Het zijn geen onbekende woorden geworden, hoor.”

De truc is de dictee-deelnemer te ontregelen, zegt de schrijver. ,,Dat is het allermoeilijkst, je vormt lastige zinsconstructies die de deelnemer in de war brengen.”

Hij heeft de tekst nog niet op iemand uitgetest. ,,Het is strikt geheim. De tekst ligt nu bij een commissie die zich bezighoudt met het dictee.”

Nicolaas hoopt bij het dictee aanwezig te kunnen zijn, maar zijn drukke agenda kan roet in het eten gooien. Voor zijn schrijfwerk zit hij namelijk vaak in het buitenland. ,,Ik ben zeer benieuwd hoe er wordt gescoord, ik hoop beter dan vorig jaar.”

De Almeerder werd in maart benaderd door de bibliotheek. ,,Het gaat om vijf lange regels, dat lijkt makkelijk. Alleen ben je als schrijver van literair werk gewend om juist korte zinnen te gebruiken. Ik moest heel erg mijn best doen.”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter