blog | werkgroep caraïbische letteren

Een prijs voor een racist?

door Piet Emmer

De Pim Fortuynprijs is bedoeld voor een opiniemaker, politicus of bestuurder, een strijder voor het vrije woord, een onafhankelijke geest, die heldere taal gebruikt, taboedoorbrekend is, dapper is en stelling durft te nemen in het maatschappelijke debat.

Het is een bijzonder gevoel op de ‘shortlist’ te staan voor de Pim Fortuynprijs samen met burgemeester Ahmed Marcouch, oud-minister Ronald Plasterk, talkshow presentatrice Fidan Ekiz en schrijfster Lale Gül. Zo’n nominatie is mij – voor zover ik weet – niet eerder overkomen.

Overigens werd deze prijs in vorige jaren toegekend aan Jort Kelder, Leon de Winter, Ebru Umar en Afshin Ellian, allemaal publicisten die actuele problemen in de Nederlandse samenleving benoemen en daar vaak tegendraadse meningen over ventileren.
Mijn publicaties betreffen echter de geschiedenis van slavenhandel en slavernij, die honderd tot driehonderd jaar geleden actueel waren in gebieden, die duizenden kilometers van ons land verwijderd zijn. Ik ben nooit burgemeester, oud-minister of talkshow presentator geweest noch een schrijver, die zich afzet tegen de beperkingen van het orthodoxe mohammedanisme. Maar misschien is het een misvatting te denken dat de geschiedenis over het verleden handelt.    

In sommige delen van de wereld stonden mensen in de rij om slaaf te worden
Bovendien lijkt het onderwerp van mijn wetenschappelijke interesse niet erg controversieel, want het woord slavernij roept vandaag de dag bij iedereen gevoelens van ontzetting en schaamte op, hoewel we meer dan anderhalve eeuw geleden al afscheid hebben genomen van deze vorm van gedwongen arbeid.

lees verder op de website Wynia’s Week, 15 mei 2021


on 16.05.2021 at 11:18
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter