blog | werkgroep caraïbische letteren

Wijnschrijfwedstrijd: waren de inzenders dronken?

Juryrapport Perswijn Wijnschrijfwedstrijd 2010

De winnaar van de eerste editie van de Perswijn Schrijfwedstrijd met als thema Zuid-Afrika is bekend. Om op een onbevooroordeelde manier tot de keuze van die winnaar te komen, dus zonder de namen van de auteurs te kennen, zijn alle inzendingen ‘blind’ beoordeeld, d.w.z. op nummer. Net zoals kandidaten bij een proefspel voor een orkest achter een gordijn zitten.

Wijncultuur aan de Kaap. Foto © Annette Badenhorst

De jury was volstrekt unaniem in de voorkeur voor inzending nummer 3. Deze bleek afkomstig te zijn van Thijs Akkerman. Hij wint daarmee de door Wines of South Africa ter beschikking gestelde reis naar Zuid-Afrika in september en publicatie van het artikel in Perswijn. Proficiat!

Ook al leunt de inzending van Thijs Akkerman misschien te nadrukkelijk op de mening van een derde persoon, toch stak dit artikel naar het oordeel van de jury ver uit boven die van de andere inzenders. Zeker wat betreft opbouw en taalbeheersing. Helaas moest ook worden vastgesteld dat het niveau van geen van de overige artikelen beantwoordde aan de gestelde criteria en aan de verwachtingen van de jury. Met andere woorden: ze waren ronduit teleurstellend. Dat is een wellicht harde, maar wederom unanieme conclusie.

Met alle respect en waardering voor de inzenders en hun durf om zich aan het oordeel van kritische derden bloot te stellen, het ontbrak aan originaliteit, visie en schrijftechnische vaardigheden. Wellicht het voornaamste kritiekpunt is de geconstateerde gemakzucht bij het verzamelen, ordenen en interpreteren van feiten. Met onnauwkeurigheid en apert foutieve beweringen troef, evenals het debiteren van clichés en het niet op de hoogte zijn van actuele feiten en ontwikkelingen. In het geval van een uiterst dynamisch wijnland als Zuid-Afrika is dat vragen om moeilijkheden. Klakkeloos Wikipedia kopiëren is in ieder geval geen sterke optie.

Ook de leesbaarheid en de beheersing van de Nederlandse taal lieten nogal eens te wensen over. Deze kritiek heeft betrekking op zowel de gehanteerde stijl en de opbouw van de artikelen. Met pijnpunten als het ontbreken van koppen of spelfouten. Vertrouw nooit onvoorwaardelijk op je spellingcontrole, maar lees zelf mee! Een inzending voor een schrijfwedstrijd is immers niet zo veel anders dan een sollicitatiebrief. Je moet in dat geval zelf eindredacteur zijn. En wanneer je al met een eindredacteur te maken hebt, moet je het die eindredacteur zo moeilijk mogelijk maken om ongerechtigheden in je tekst te vinden.

Tot slot de vaststelling dat alle inzenders (m/v) uit de rangen van de liefhebbers bleken te komen. Die durfden. Professionele en halfprofessionele wijnscribenten lieten het afweten, hoewel de hoofdprijs er toch niet om liegt. Dat pleit voor de moedigheid van de amateurs, maar is tegelijk jammer. Want juist al die scribenten die zich momenteel in de online media verdringen om hun zegje te doen, zouden het verschil hebben kunnen en moeten maken.

De jury bestond uit Annette Badenhorst (Wines of South Africa), Anda Schippers (eindredacteur Perswijn), Magda van der Rijst (wijnschrijver), Udo Göebel (importeur van Zuid-Afrikaanse wijn), Ronald de Groot (hoofdredacteur Perswijn) en René van Heusden (redacteur Perswijn).

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter