blog | werkgroep caraïbische letteren

Schrijversworkshop op Curaçao

door Elodie Heloise

Zonder waarschuwing vooraf knipt Ruth San A Jong het licht uit. “Schrijf op wat je nu ziet, hoort, voelt. Zonder de woorden zie, hoor of voel te gebruiken. En geen gedachten. Alleen zintuiglijk mag je schrijven.” Deze oefening was een van de vele praktische opdrachten die Ruth San A Jong, directeur van de Schrijversvakschool Paramaribo, in september aan elf Curaçaose cursisten voorlegde.

Ruth was twee weken op Curaçao. Op initiatief van het FPI [Fundashon pa Planifikashon di Idioma]. Om twee workshops te geven. Een Schrijversworkshop voor -beginnende- auteurs en een workshop Train de trainer om diezelfde schrijvers van een begeleider te voorzien. Het einddoel: de productie van Papiamentstalige kinderboeken voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Een prestigieus project dat het boekenpakket van FPI voor de basisscholen volgend jaar van kersverse titels moet voorzien. Geschreven door Curaçaose schrijvers. Professioneel aangepakt met workshops en met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederlandse Antillen en Aruba.

De workshop voor de schrijvers besloeg vier dagdelen. In sessies van drie uur werden de auteurs aan het werk gezet. Een proces van zelfontdekkend leren en verrassingen. Veel verrassingen die de cursist dwongen om net iets verder te kijken dan de grens die hij of zij voor zichzelf gesteld had. “Ga de straat op. Nu. Een kwartier lang ga je iemand volgen. Zorg dat ze je niet ontdekken, hoor. Bekijk die persoon goed en beschrijf hem tot in het kleinste detail.” Hilariteit alom en hier en daar wat ongeloof. Maar de cursisten gingen de straat op, verspreiden zich over de Jan Noorduynweg en ‘stalkten’ iemand.

“Observeren is heel belangrijk. Vooral als je een personage gaat ontwikkelen. Nu wil ik dat jullie de volgende opdracht uitvoeren: Schrijf een fragment over de persoon die je hebt gevolgd en zet hem of haar een half uur terug in de tijd. Wat ging er een half uur geleden om in het hoofd van jouw volgpersoon?”

[Ontleend aan Cpost – klik hier]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter