blog | werkgroep caraïbische letteren

Leessnoep voor onze young adults

door Danielle Ma-Ajong

Een van onze eigen auteurs vroeg aan ‘de Ware Tijd Literair de debuutroman van haar nichtje te bespreken. Agonie, met als ondertitel De strijd der dolende zielen werd dit jaar uitgegeven en wel onder het pseudoniem Ingmar MacArthur.

De auteur zegt dat in Agonie haar favoriete genres gemixt tot uiting komen. Het verhaal is dan ook een mengelmoes van de genres fantasy (magie en bovennatuurlijke elementen), romance en thriller geworden. De hoofdpersoon is Julyah O’Mira die aan het einde van haar werkdag in de lift van de Pass Tower samen met een vreemde vast komt te zitten. In Julyahs tas zit een belangrijke brief en ze popelt om die te kunnen lezen. Stephen haar medeliftganger gedraagt zich…wel… anders. En jaagt met de vertoning op zijn rug Julyah de stuipen op het lijf. Gelukkig kan ze ontsnappen. Halverwege haar vlucht krijgt ze de hulp van Roy, een indiaan en de beveiligingsman van de Pass Tower en zo belandt ze in het huis van haar tante Ursula, de schrijfster van de brief. Een tante die ze tot dan nog nooit ontmoet had. Dan zijn we op bladzijde 79 en tot hier dekt de flaptekst de inhoud.

Maar het verhaal van Julyah gaat verder. Er wordt een sprong in de tijd gemaakt; we lezen anderhalf jaar later. Julyah heeft nu een serieuze relatie met Roy, de indiaan. Maar het noodlot slaat weer toe. Antonie, het broertje van Julyah en zijn vriendin, verongelukken. De zorg voor hun baby komt voor Julyahs rekening. Ondertussen zijn Julyah en de mensen om haar heen aan verandering onderhevig. Hun ware aard komt naar boven en niets en niemand is wat het of hij lijkt. Het thrillereffect wordt weer opgebouwd, weliswaar trager nu; verspreid over een tweehonderd pagina’s.    

Het omslag – een horizon, een lange brug, water en een man die naar de oneindigheid staart – lijkt één met de ondertitel. De titel Agonie betekent doodstrijd. Bijna alle personages in de roman hebben de doodstrijd moeten voeren. En de titel betekent nog iets… dus dat zit wel goed. Verder stikt het verhaal van de personages; er zijn dan ook meerdere verhaallijnen die met elkaar zijn verweven en dat houdt de lezer nieuwsgierig. Vooral opletten bij het lezen, anders mis je de clous. Sommige van de wendingen in de roman zijn een verrassing en knap bedacht en een enkele lijkt voor de meer ervaren volwassen lezer uit de lucht geplukt, omdat diepgang in de innerlijke beleving van het personage ontbreekt of in één zin wordt beschreven. Dan heb ik het bijvoorbeeld over het verloop van de relatie Julyah en Roy. Maar goed, de motor van het verhaal zijn sowieso de plot en subplots en niet het uitdiepen van personages.

Uiteindelijk is Agonie spannende fictie voor de leeftijdscategorie 16 tot 25 jaar (oudere jongeren/ young adults) waar weinig op aan te merken is. De inhoud is helder en overzichtelijk ondanks de drukte aan personages, seks, liefde, vriendschap, bedrog en de dood; allemaal elementen in het verhaal. In de roman proef je in sommige fragmenten het Surinaamse.  

Ingmar MacArthur: Agonie. De strijd der dolende zielen. Soest: uitgeverij Boekscout.nl. ISBN 978-94-6206-919-0 (www.boekscout.nl) [Het boek is niet langer bij deze uitgever verkrijgbaar!]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter