blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Tania Kross bracht opera-aria in Papiamentu

De internationaal bekende mezzosopraan Tania Kross bezorgde het Curaçaose publiek afgelopen weekend een primeur: een aria gezongen in het Papiaments. Na het eigenlijke concert ten behoeve van kinderen van minder bedeelde gezinnen zong Kross – tot ieders verrassing – een aria uit de opera Katibu di shon (Slaaf en meester).

De opera is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Carel de Haseth, die ook de tekst en het libretto verzorgt. Randal Corsen zorgt voor de composities en hij heeft één aria af: ‘Anita su aria di amor’ (Anita’s liefdesaria). Pianist Grijpink ontvouwde het partituur en zette de tedere melodie in van deze aria van de slavin Anita, die hunkert naar haar medeslaaf Luis, maar verklapt dat zij ook met de shon een verhouding heeft.

Première 2012
Vele aanwezigen waren ontroerd toen zij voor het eerst in hun leven een operastuk in het Papiaments hoorden. Toen Kross vroeg of de aanwezigen naar deze opera zullen komen wanneer het gezelschap in 2012 Curaçao aandoet, antwoordde de zaal met luid applaus en gejoel. Stichting AntilOpera zal Katibu di shon in 2012 op het Holland Festival in première brengen.

Rode Kruis
Tania Kross verzorgde afgelopen weekend een operaprogramma om fondsen te werven voor de Kiwanisclub Piscadera en het Rode Kruis Curaçao. Beide organisaties zullen deze middelen aanwenden om jongeren in minder bedeelde gezinnen op het eiland te helpen, nu extra in de schijnwerpers vanwege de storm Tomas. Hoeveel geld voor het doel is opgebracht, konden de organisatoren maandag nog niet zeggen.

Ook in het verleden hield Kross acties in haar geboorteland, die gericht waren op kinderen – bijvoorbeeld voor basislessen voor zang en kwartaspel. Ditmaal speelde ook haar moederschap een rol: “Wanneer je moeder wordt, verandert je gevoelsleven. Wanneer ik mijn zoontje zie slapen, vraag ik mij af of er kinderen zijn die niet naar bed kúnnen, omdat alles nat is door waterschade. Het komt er dan op aan dat wij allemaal de helpende hand uitsteken en op deze manier lever ik mijn bijdrage”, aldus Kross.

Tragische liefde

Samen met de tenor André Post en de pianist Jan-Paul Grijpink, bracht Kross de hoogtepunten van een aantal operastukken ten gehore. Het accent viel op Carmen met de tragische liefde tussen de hoofdpersonage en Don José. Vanaf de melodische, meeslepende Habanera tot en met de finale leefde het publiek mee met de expressie en zangkunsten van Kross en Post.

Daarop zongen de twee operazangers beurtelings de zes liederen ‘E lucevan le stelle’ (uit Tosca van Puccini), ‘Da, Vspomnila’ (uit Schoppenvrouw van Tsjaikovski), ‘Lamento di Federico’ (uit L’Arlésienne van Cilea), ‘Va, laisse couler mes larmes’ (uit Werther van Massenet), ‘Nessun Dorma’ (uit Turandot van Puccini) en ‘Una voce poco fa’ (uit Il barbiere di Siviglia van Rossini).

[overgenomen van Radio Nederland Wereldomroep, met correctie van taalfouten]

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter