blog | werkgroep caraïbische letteren

Plaats voor Anton de Kom in Nederlandse canon is ‘stap naar eerherstel’, zegt zijn zoon

De Surinaamse antikoloniale strijder, auteur en verzetsheld Anton de Kom staat in de geschiedeniscanon. Zoon Cees is verheugd.

Zoon Cees de Kom (92) met een foto van zijn vader Anton. Foto Ranu Abhelakh 

door Nina Jurna

‘Ein-de-lijk!” Cees de Kom (92) roept het blij en opgelucht uit door de telefoon vanuit zijn huis in Paramaribo. „Weet je hoelang we al strijden voor erkenning van mijn vader in Nederland?” Dat Anton de Kom, de Surinaamse antikoloniale strijder, schrijver en verzetsheld een plek heeft gekregen in de nieuwe Nederlandse geschiedeniscanon, is ook voor de familie De Kom van grote waarde.

Zoon Cees is de enige van De Koms kinderen die nog in Suriname woont. Halverwege de jaren zestig vertrok hij met zijn gezin uit Nederland, naar het geboorteland van zijn vader. „Mijn vader is jarenlang achtervolgd door de Nederlandse binnenlandse veiligheidsdienst BVD. Zijn boek Wij slaven van Suriname vond men staatsgevaarlijk. Nu hij een plek in de canon krijgt leren Nederlanders zijn geschiedenis, maar het is ook een stap richting eerherstel, want mijn vader was niet fout zoals Nederland destijds deed geloven.”

Het geboortehuis van Anton de Kom. Foto Ranu Abhelakh

Lees hier verder in NRC, 24 juni 2020


Anton de Kom (1898-1945) – een Surinaams vrijheidsstrijder

De vrijheidsstrijder, schrijver en verzetsman Anton de Kom (1898-1945) is de eerste Surinamer die is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Wie was Anton de Kom? Wat dreef hem? En welke rol speelde hij in de strijd tegen het kolonialisme en tijdens het verzet in de Tweede Wereldoorlog?

Lees hier een korte biografie van Anton de Kom door Enne Koops op Historiek, 24 juni 2020.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter