blog | werkgroep caraïbische letteren

De strijders tegen koloniale overheersers blijven wél op hun voetstuk staan

door Nina Jurna

In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied staan standbeelden van mensen die in verzet kwamen tegen koloniale overheersers.

Beeld van slavenleider Tata Colin in Coronie, Suriname. Foto © Michiel van Kempen

Mijn dochter was tien toen ze, op 10 januari 2013 tijdens een ceremonie in Paramaribo, de onthulling meemaakte van het borstbeeld van Suriname’s eerste vakbondsleider Louis Doedel. Kort ervoor had ik mijn kinderen het verhaal van onze oudoom voor het eerst verteld. Doedel kwam in de jaren dertig op voor de rechten van arbeiders in Suriname. Hij organiseerde massaprotesten, richtte de eerste vakbond van het land op en verzette zich tegen het koloniale regime.

De toenmalige Nederlandse gouverneur in Suriname, Johannes Kielstra, liet Doedel arresteren, ‘gek’ verklaren en opsluiten in Wolfenbuttel, een beruchte inrichting waar tegenstanders van het Nederlandse regime vaker ‘ter observatie’ naartoe werden gestuurd. Doedel werd hier 43 jaar lang opgesloten en zat dus langer vast dan Nelson Mandela.

Lees hier verder over Toussaint Louverture, Zumbi dos Palmares, One-Tété Lokhay, Solitude in NRC Handelsblad, 19 juni 2020.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter