blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Amerikaanse woordvlugheid met de intonatie van de Caraïben

door Hester Carvalho

De op Trinidad geboren Nicki Minaj (26) was lange tijd slechts te bewonderen als gast op andermans liedjes. Ze was de ideale stem voor een pittig intermezzo in ballade, of een dankbare sparringpartner in een rapnummer. Want Minaj rapt op een uitzonderlijke manier: ze combineert de Amerikaanse woordvlugheid met de intonatie van de Caraïben. Dat leidt tot woordstromen die je bijna zeeziek maken, zo snel en tegendraads rinkelen de syllabes. En of het nu is in een liedje van Kanye West, Usher of Christina Aguilera, Nicki Minaj steelt de show. Zoals te horen is in het nummer Monster, een van de verbluffendste liedjes op de nieuwe cd van West, waarin behalve Minaj ook belangwekkende gasten als Jay-Z en zanger Bon Iver aantreden.

Minaj verhuisde op haar vijfde naar New York, waar ze in Queens een muzikale opleiding volgde. Haar kinderjaren waren getekend door de problemen tussen haar ouders. Om zich daartegen te wapenen bedacht Minaj het alterego Cookie, die de hoofdrol zou spelen in haar zelf geschreven liedjes. De alterego’s van Minaj kregen ook een bijbehorend uiterlijk; vandaar het uitdagend geverfde haar en de wisselende bizarre outfits.

Nu Minaj bekend wordt, is ze zich bewust van de invloed die haar uiterlijk op meisjes heeft. Daarover zei ze in een interview: “Ik heb heel bewust het aspect van ‘verleidelijkheid’ minder belangrijk gemaakt. Ik hoop dat mensen, en vooral jonge meisjes, inzien dat succes niet op sex-appeal gebaseerd kan zijn. Om het in dit leven te maken moet je meer in huis hebben.” Talent en doorzettingsvermogen, bijvoorbeeld. En daar heeft Minaj blijk van gegeven.

[aangeboden door oerdigitaalvrouwenblad, winternummer 2010/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter