blog | werkgroep caraïbische letteren

Wan Dei Spijbel naar Frans Guyana

door Claudine SaakiDoor de expositie van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas heeft de film Wan Dei Spijbel haar eerste intreden gemaakt in het buitenland.

Wan Dei Spijbel kwam in september 2010 uit in Moengo. De film duurt een uur en is met een eenvoudige camcorder opgenomen en gemonteerd door Dwight Djoe alias Basta in zijn studio Basta Digital. Met deze film wil Basta de negatieve kanten van spijbelen belichten. Hij vertelt ook aan de krant dat spijbelen een veel voorkomend verschijnsel is onder de schoolkinderen in Marowijne. Vandaar dat hij met zijn vrienden had afgesproken dit onderwerp voor de film te kiezen. Het moet een soort van awareness film wezen voor de jongeren. De film is in het Surinaams, zodat iedereen bereikt kan worden.

Djoe was bij de presentatie van zijn film ook aanwezig in Frans Guyana en hij is tevreden met het resultaat. “Zelf verwacht ik meer, maar het is tenminste goed ontvangen.” Voor de kunstenaar Marcel Pinas is het een drukke periode geworden in Frans Guyana. Pinas vertrok daar naartoe voor het beëindigen van zijn expositie Kibi wi koni tijdens een driedaags evenement. Hierbij was de presentatie van de film Wan Dei Spijbel op woensdag te Saint Laurent du Maroni. Op donderdag had de kunstenaar een tentoonstelling van zijn kunstwerken. Gisteren was er theater en dans van de Moengonese groep Wenosa.

Momenteel is Basta bezig met zijn tweede film die vooralsnog geen titel heeft. Het verhaal van die film is echter al af en gaat over een kapitein die verliefd geworden is op een meisje en om haar hand vraagt. Verder belooft Basta dat deze film, die ook in het Sranan zal uitkomen, Engelse of Nederlandse ondertiteling zal hebben.

Uit De Ware Tijd, 08/01/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter