blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Muzikaal afscheid van Bobby Farrell

Ruim vierhonderd familieleden, vrienden en fans van Bobby Farrell (61) hebben zaterdagmiddag met een bruisende muzikale ceremonie in de Stadsschouwburg in Amsterdam afscheid genomen van het boegbeeld van Boney M. De herdenking was een aaneenschakeling van archiefbeelden, optredens en toespraken in een mix van talen, waaronder Engels en Papiaments.

Onder de gasten en sprekers bevonden zich Liz Mitchell, Marcia Barrett en Maizie Williams. De drie zangeressen van de oorspronkelijke discoformatie herinnerden zich Farrell ”niet als een collega, maar als een vriend en een broer.”

De gevolmachtigde minister van Aruba, Edwin Abath, benadrukte in zijn speech dat de eind december overleden zanger en danser altijd een Arubaan is gebleven en dat de eilandbewoners hem nooit zijn vergeten. Volgens Abath is Bobby, ofwel Roberto Alfonso Farrell, nog steeds een voorbeeld en inspiratiebron voor vele jonge Arubaanse jongeren die het eiland verlaten om hogerop te komen. ”Ze zijn allemaal een soort Bobby’s”, zei Abath.

Aruba is bezig met de oprichting van een permanente expositie over Farrell in zijn geboorteplaats San Nicolas, meldde Abath. De Arubaanse gemeenschap was zaterdag massaal aanwezig bij het herdenkingsconcert en zorgde voor een uitgelaten sfeer en veel staande ovaties. Volgens dochter Zanillya Farrell had haar immer optimistische vader ook niets anders gewild bij zijn uitvaart. ”Hij wilde geen tranen aan zijn graf”, zei Zanillya.

De voormalige zangeressen van Boney M., die na jaren weer eens gezamenlijk op het podium stonden, vertelden dat ze zich tijdens optredens soms meer toeschouwers voelden omdat Farrell zo uitbundig kon bewegen en zijn publiek daarmee erg wist te vermaken. ”We zullen je wilde danspassen missen, al raakte je ons geregeld met die wilde schoppen van je. Met soms blauwe plekken tot gevolg”, aldus de zangeressen. ”Maar zonder Bobby geen Boney M.”

Farrell overleed donderdag 30 december kort na een optreden in Sint Petersburg aan hartfalen. Zijn herdenkingsbijeenkomst eindigde zaterdagmiddag swingend met beelden van de videoclip Daddy Cool, een van zijn grootste hits. Farrell werd na de bijeenkomst overgebracht naar zijn laatste rustplaats op begraafplaats Zorgvlied. (ANP)

 

[uit Het Parool, 8 januari 2011]

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter