blog | werkgroep caraïbische letteren

Handzame kennismaking in boekvorm met Curaçao

door Jeroen Heuvel

Het Engelstalige boek Contemporary Curaçao, met hoogglanzend papier en in een stevige kaft, uitgegeven door Caribpublishing, is een goed geschreven handboek voor toeristen die de sociaal-culturele historie en economie van ons eiland in beknopte vorm willen leren kennen en voor bewoners die geïnteresseerd zijn in aspecten van onze samenleving die ze wellicht nog niet of niet zo goed kennen.

Op initiatief van de Fundashon Kultura i Desaroyo hebben de drie redacteuren – Ieteke Witteveen, Wim Kamps en Guido Rojer, Jr. – 25 artikelen verzameld, geschreven door lokale specialisten en academici, die het hedendaagse Curaçao als een Caribische gemeenschap hebben geschetst. De meeste bijdragen betreffen een soort samenvatting van wat de auteurs eerder in uitgebreide studies of essays hebben gepubliceerd. Om het cachet van het boek te onderstrepen heeft de rector magnificus van de University of Curaçao, Dr. Francis de Lanoy het voorwoord geschreven.

Vanwege de verscheidenheid van de bijdragen, is de beste manier om een indruk van de inhoud te krijgen de titels van de bijdragen te vermelden die over ongeveer 165 bladzijden staan verspreid. Van Nolda Römer-Kenepa staan er twee artikelen in over de geschiedenis en de grootse slavenopstand van 1795, van Rose Mary Allen ook twee over de antropologie en over het naar elkaar toegroeien van religies, van Ieteke Witteveen drie artikelen, over de archeologie, de musea en de muzikale identiteit, Menno ter Bals schreef over de demografie, Louis Philippe Römer over 30 mei 1969, Suzy Römer over de staatsinrichtingen, M. A. Newton en G. J. M. Gehlen over de monumentenstatus die de Unesco aan Willemstad heeft verleend, Guido Rojer, Jr. over de economie, Frank Kunneman over de wetgeving, Sygmund Montesant over het onderwijs, Oscar van Dam over de pers, Luisette Sambo en Wernher Suares over het Papiaments, Natasha Maritza van der Dijs over de etniciteit van de bevolking, Stella Pieters Kwiers over de hedendaagse vrouw, Zaida Lake over vrouwen op de arbeidsmarkt, Wim Rutgers over de literatuur, Jennifer Smit over de beeldende kunst, Ronald Gill over de architectuur, Lloyd Narain over de duurzaamheid, Sharo Bikker over het drinkwater en John A. De Freitas over de flora en de fauna boven de zee.

Dit alles gelardeerd met afbeeldingen van schilderijen van Ria Houwen, beeldende kunst van Tony Monsanto, Ellen Spijkstra, Ariadne Faries, Nel Simon, Yubi Kirindongo, Nelson Carrilho, Herman van Bergen, Hortence Brouwn, Tirzo Martha, Maximiliano Nepomuceno en veel foto’s van onder andere Prince Victor.

Een gepast cadeautje onder de kerstboom en een mooi boek voor op de salontafel.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter