blog | werkgroep caraïbische letteren

Saramaccaans/Frans theaterstuk Kaïdara

door Claudine Saaki

Het verhaal van Kaïdara, de god van goud en kennis, is door de Franse organisatie Cie Ks en Co gebruikt voor een theaterstuk. Het verhaal over Kaïdara is verteld door de Franse verteller Amadou Hampâté Bâ en handelt verder over Hammadi, Hamtoundo en Dembourou die een reis op zoek naar de mysterieuze god Kaïdara ondernemen.

Het theaterstuk Kaïdara heeft zijn uniciteit te danken aan haar Saramaccaanse en Franse spelers, waarbij er ook gesproken zal worden in het Saramaccaans en Fransl. De taal vormt volgens kunstenaar Marcel Pinas geen probleem, omdat het stuk heel duidelijk naar voren gebracht zal worden, zodat het publiek het makkelijk zal begrijpen.

De organisatie Tembe Art Studio van Marcel Pinas werkt ook samen met de Franse organisatie aan de uitvoer van het theaterstuk. “Ik kwam ze in Frans-Guyana tegen tijdens mijn expositie Kibii wi koni. Zij vroegen mij om het decor van het theaterstuk voor elkaar te krijgen en in ruil daarvoor vroeg ik aan hen of het theaterstuk in Moengo opgevoerd zou kunnen worden.”
Het doel van het theaterstuk is om jongeren in Moengo te stimuleren ook aan theaterkunst te doen. Daarnaast moet het ook als impuls dienen voor deze jongeren, om hen te tonen dat er andere mogelijkheden zijn en dat zij verschillende culturele activiteiten kunnen ontplooien tegen de achtergrond van hun eigen cultuur.

De opvoering is op zaterdag omstreeks vijf uur ‘s middags in de recreatiezaal van Moengo. De toegang is gratis.

[uit De Ware Tijd, 10/02/2011; bewerkt]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter