blog | werkgroep caraïbische letteren

Radjinder Bhagwanbali bij NiNsee

Het is algemeen is bekend dat de werving van Hindostanen was gebaseerd op misleiding en bedrog. Mensen besloten om te vertrekken op grond van verkeerde informatie over wat hen te wachten stond. Ze dachten te kiezen voor een beter bestaan. De wetten uit het Koelietractaat leken mooi op papier, maar de dagelijkse praktijk week daar schrijnend vanaf: mishandeling, gevangenisstraf voor de minste vorm van verzet, bedrog bij uitbetaling van lonen en overmaking van gelden, verkrachting van vrouwen, vernedering en racistische behandeling door de kolonisator. Bhagwanbali heeft met naam en toenaam de mensen genoemd die in de kromboei werden geslagen of niet zijn betaald. Zweepslagen en geseling kwamen niet alleen tijdens slavernij, maar ook tijdens contractarbeid voor. Niet tweederde zoals altijd is beweerd, maar de helft van alle Hindoestanen is in Suriname gebleven. Hebben ook zij recht op excuses en herstelbetalingen?

Dr. Radjinder Bhagwanbali (1950) is historicus en socioloog. Hij promoveerde in 1996 aan de Universiteit van Nijmegen. Zijn dissertatie is getiteld: De werving en selectie van arbeidskrachten onder het indentured laboursysteem uit India voor de kolonie Suriname, 1873-1916. Bhagwanbali heeft uitgebreid archiefonderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid in Nederland, Suriname, Engeland en India. Hij werkt aan een trilogie over Hindoestaanse contractarbeid. Het boek De nieuwe awatar van slavernij is het eerste deel van de trilogie. Het tweede deel komt uit op 5 juni 2011 en behandelt de opstanden tijdens de contractarbeid.

Programma:
18.00 -18.45 Presentatie
18.45 -19.45 Vragenronde /Discussie
Contact: Drs. Ruth Dors. r.dors@ninsee.nl
Datum: vrijdag 18 februari 2011
Adres: Linneaeusstraat 35f, 1093 EE Amsterdam
NB. Bij voorkeur reserveren! Afsluiting met een borrel

2 comments to “Radjinder Bhagwanbali bij NiNsee”

  • Wanneer komt deel 2 uit? Ik hou me aanbevolen . Meldt me , want deel 1 vond ik zeer interessant en leerrijk. Op school weinig geleerd hierover. Ook omdat er geen of nauwelijks onderzoek naar gedaan is.
    Ga door met schrijven , Want dat doet u zeer goed . Bravo !

  • In het boven beschreven boek staat niet vermeld “deel 1”.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter