blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuwe eigenaar voor multiculti-boekhandel Diamond Worthy Books

door Anke Welten

Diamond Worthy Books, Rotterdamse boekwinkel gespecialiseerd in Surinaamse en andere multiculturele boeken, heeft een nieuwe igenaar. Onder de nieuwe naam Lucinda’s Bookstore gaat zij op 1 december 2010 op een nieuwe locatie open.De verhuizing van de winkel was ruim voor de overname gepland. Het pand in de Willem Buytewechstraat in Rotterdam-Delfshaven lag al wat afgelegen en met het vertrek van de laatste paar winkeltjes in de nabije omgeving was de loop er helemaal uit. Lucinda Malbons, ex-vriendin en enig betaald personeelslid van de vorige eigenaar Clifton Bergraaf, weet niet precies wat de omzet was, maar wel dat Diamond Worthy Books niet veel meer dan quitte speelde. De nieuwe locatie is kleiner, twee kleine units in een bedrijfsverzamelgebouw, maar ligt aan de veel beter bezochte West-Kruiskade.

Het nieuwe huurcontract was al getekend toen Bergraaf op 14 november Malbons belde met de mededeling dat hij besloten had voor langere tijd naar Suriname te gaan. Malbons, die van begin af aan nauw bij de zaak betrokken was schrok aanvankelijk, maar nam kort daarop de beslissing de winkel over te nemen. Op verzoek van Bergraaf neemt zij niet de naam over. De winkel bestaat sinds 2007.

Vorige week vrijdag, 19 november, schreef de nieuwe eigenares de winkel onder de naam Lucinda’s Bookstore in bij de Kamer van Koophandel. Nog voordat Bergraaf destijds met de winkel begon, speelde Malbons met de gedachte daarvoor. Ze gaf haar baan in de verslavingszorg op om haar toenmalige vriend met de winkel te kunnen helpen. ‘Omdat ik geloof in het concept van de winkel en me daar altijd met veel liefde en toewijding voor heb ingezet, heb ik besloten nu deze stap te wagen.’ Over zeven jaar wil zij vestigingen hebben in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.

Lucinda’s bookstore gaat grotendeels verder in de lijn van Diamond Worthy Books, zij het dat Malbons het assortiment iets wil verbreden. Ze voert tussen de 1.000 en 1.200 titels, waarvan ruim de helft boeken uit en over Suriname. Tien procent van de boeken is Afrikaans, waaronder ook Marokkaanse boeken. Vijftien procent van de titels komen uit het Caraïbisch gebied (vooral Curaçao en de andere ‘Nederlandse’ eilanden). Twintig procent van haar voorraad beschrijft Malbons als ‘algemene boeken’: spirituele boeken uit Nederland en andere Europese landen, literaire bestsellers en zo’n 100 à 150 kinderboeken.

‘Ik wil me richten op meer doelgroepen en niet bestempeld worden als boekwinkel die alleen maar Surinaamse boeken heeft’, zegt Malbons. Onder de kinderboeken die Lucinda’s Bookstore aanbiedt, zijn wat zij noemt ‘identiteitsboeken’, boeken met Surinaamse of andere gekleurde kinderen in de hoofdrol, zodat ook kinderen in een multiculturele stad als Rotterdam zich erin herkennen. ‘Maar ik wil dat mensen ook weten dat ze bij mij terecht kunnen voor Hoe overleef ik… en andere Nederlandse kinderboeken.

Omdat Surinamers over het algemeen minder lezen dan autochtone Nederlanders, volgens Malbons, moest Diamond Worthy Books het voor de naamsbekendheid al vooral hebben van haar aanwezigheid op evenementen. Daarnaast heeft ze een eigen radioprogramma. Op een van de evenementen deed ze contacten op met kinderdagverblijven en BSO’s, in Rotterdam maar vooral ook in Amsterdam, en in de nieuwsbrieven waarvan ze adverteert. ‘Als echte Rotterdamse wil ik veel meer met Rotterdamse kinderdagverblijven en BSO’s gaan samenwerken.’ Verder hoopt ze op support van mede-boekenvakkers, die ze van plan is te gaan benaderen. ‘Ik ben niet helemaal nieuw meer in het vak, maar bij het leren van de fijne kneepjes kan ik nog wat hulp gebruiken.’

[uit Boekblad, 26 november 2010]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter