blog | werkgroep caraïbische letteren

Toch proces rond racisme in Kuifje in Afrika

De zaak Kuifje in Afrika (Tintin au Congo) komt binnenkort voor de rechtbank van eerste instantie van Brussel. Die verklaarde zich maandag namelijk bevoegd om te zaak te behandelen en gaat daarmee in tegen het advies van het openbaar ministerie dat stelde dat de zaak behandeld moest worden door de rechtbank van Koophandel.

De in België wonende Congolees Bienvenu Mbutu Mondondo vindt dat het stripalbum “Kuifje in Afrika” racistische elementen bevat en daagde de nv Moulinsart en uitgeverij Casterman voor het gerecht. Bienvenu Mbutu Mondondo eist dat de verspreiding van het album onmiddellijk wordt verboden. Als dat niet mogelijk is, wil hij dat het verhaal wordt voorafgegaan door een waarschuwing voor racistische elementen.

Naar afdeling volwassenen
In tweede instantie vraagt hij ook dat er in een voorwoord meer uitleg wordt gegeven over de historische context waarin de strip tot stand kwam, en dat de strip in de boekhandel niet meer in de afdeling “kinderen”, maar in de afdeling “volwassenen” zou worden aangeboden.

De klager wordt bijgestaan door twee raadsmannen, meester Ahmed L’Hedim en meester Alain Amici.

De verschillende partijen komen op 18 april samen voor de rechtbank van eerste instantie om een kalender op te stellen voor de debatten.

[belga/mvdb]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter