blog | werkgroep caraïbische letteren

NiNsee-onderzoeker gepromoveerd

Omdat Martha Colombiaanse is, was haar verdediging in het Spaans en haar presentatie in het Engels. In haar presentatie kwam ook naar voren hoe het Chocó volk zich nu staande houdt in de samenleving. Haar onderzoek heeft ook betrekking op het VN jaar van mensen met Afrikaanse afkomst. De Afrikaanse diaspora in Colombia wordt veelal vergeten, dat was voor Martha ook de reden om hier aandacht aan te besteden.  

NiNsee onderzoeker Martha Luz Machado-Caicedo promoveerde donderdag 10 februari 2011 op haar proefschrift: Sacred Sculpture of the Chocó in the Context of the Aesthetic Memory of Africa and its Diaspora: Ritual and Art.

Haar proefschriftbegeleider was prof. dr. J.M. Baud. Nadat ze een strakke presentatie had gegeven over de inhoud van haar proefschrift, volgde de verdediging. Een aantal kritische vragen vanuit de wetenschappelijke commissie passeerden de revue, maar Martha wist bijna overal een helder antwoord op te geven. En als ze een enkele keer iets niet wist, kon ze goed verklaren waarom. De promotie vond plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorurgwal 231 te Amsterdam.

In haar onderzoek behandelt ze de heilige beeldhouwkunst van de Chocó, een volk dat aan de Pacifische kust in Colombia woont. Dit volk zijn nazaten van tot slaafgemaakten en verschillende Afrikaanse culturen vinden hun weg in hun taal, kunst en tradities. Lees meer over haar onderzoek in het Engels.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter