blog | werkgroep caraïbische letteren

Website Cultureel Erfgoed bij Tropeninstituut

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, kortweg KIT of ook wel Tropeninstituut genoemd, in Amsterdam heeft onlangs een groot deel van haar culturele erfgoed gedigitaliseerd. Via hun website kunnen duizenden koloniale boeken, brochures en tijdschriften uit de periode 1600 tot 1950 die vooral gaan over de Antillen en Suriname, nu geraadpleegd worden.

Het is nog maar het begin want eind 2012 verwacht het KIT 1 miljoen pagina’s te hebben gedigitaliseerd. Dat is dan nog maar 40 procent van alle documenten die het instituut in haar bezit heeft en die voor publicatie in aanmerking komen.

‘Surinaamsche slavenliedjes’
Tilly Minnée is hoofd van de afdeling bibliotheek van het KIT en projectleider van de website Cultureel Erfgoed. Zij toont als voorbeeld een document waar een achttal ‘Surinaamsche slavenliedjes’ op staan. Het is een publicatie uit 1910, dus er wordt nog in oud-Nederlands geschreven.

Er is ook een document uit 1930 en dat bevat liedjes van de (voormalige) Nederlandse Antillen. Als je er op klikt is de tekst heel klein die maar kan volgens Minnée ‘uiteraard worden vergroot’. Zij zegt het zich te kunnen voorstellen ‘dat mensen op de Antillen zo’n liedje herkennen, met de bladmuziek erbij’.

‘Toegankelijk’
‘Belangrijkste doelstelling is het zo breed mogelijk toegankelijk maken in de landen van herkomst. In de voormalige kolonieën zoals Suriname, de Nederlandse Antillen en Indonesië zijn deze bronnen vaak slecht gedocumenteerd of zelfs helemaal niet meer aanwezig. En het gaat om een gedeelde geschiedenis”, zegt Minnée.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is één van de toonaangevende kennisinstituten voor onderzoek naar de gedeelde geschiedenis van Indonesië en Nederland, en van Nederland en Suriname en de Nederlandse Antillen. De bibliotheek van het KIT is in 2009 gestart met het digitaliseren van boeken, brochures en tijdschriften, die tot het koloniale culturele erfgoed behoren (de periode van 1600 tot ca. 1950).

Duurzaam
Met het initiatief draagt het KIT bij aan het duurzaam behoud van de originele bronnen en aan een optimale toegankelijkheid via internet, voor bijvoorbeeld wetenschappers, genealogie- onderzoekers en geïnteresseerden in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Hiervoor lanceert het KIT haar website voor cultureel erfgoed. Het KIT biedt deze informatie aan zowel de professional als de gewone consument, zodat die gegevens voor een breed publiek toegankelijk zijn.

Projectleider Minnée benadrukt dat het initiatief is gesubsidieerd door de overheid en dat het KIT tot taak heeft om aan kennisuitwisseling te doen en het culturele erfgoed niet alleen ter beschikking te stellen aan de wetenschap, maar ook aan het grote publiek.

Selectie
Het gaat vooralsnog om een deel van de totale collectie en de projectgroep heeft een selectie gemaakt van unieke documenten en documenten die nog niet zijn gedigitaliseerd. Verder heeft het KIT uiteraard een leidende rol gespeeld, zegt Minnée, en als bepaalde onderwerpen de aandacht krijgen zoals bijvoorbeeld het slavernijverleden. Dat kwam breeduit aan de orde. Er is geen documentatie, zoals politiek getinte zaken, die ‘onder de pet worden gehouden’.

Tilly Minnée toont nog een titel uit het bestand, met als titel De negerslaven in de kolonie Suriname en de bevrijding van het christendom onder de heidense bevolking. Het is een document uit 1842 van de heer Teenstra. Een van de hoofdstukken gaat over ‘de brandstichting te Paramaribo door drie nog jeugdige negers’. Die staan ook bekend als verzetshelden in Suriname, zegt zij.

Zoekopties
De website biedt vele zoekopties, waaronder het zoeken op artikelniveau. Door deze mogelijkheid worden zeer veel artikelen uit historische tijdschriften en boeken zichtbaar, die niet eerder gemakkelijk waren in te zien, en toegankelijk voor zowel de professional als de consument. Er zijn nu al ruim 1500 titels integraal te doorzoeken. Het gaat dan om zo’n 300.000 pagina’s.

Drie eeuwen publicaties over onderzoek naar tropische ziekten, de handel en landbouw, maar ook het dagelijks leven en de afschaffing van de slavernij komen ruim aan bod. Zowel in tekst als in de vorm van oude foto’s en illustraties.

De site is formeel nog niet geopend maar u kunt die al wel bezoeken via de volgende link: www.kit.nl/erfgoed, of via de hyperlink in de rechterkolom op deze pagina onder KIT Erfgoed.

[van RNW, 20 mei 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter