blog | werkgroep caraïbische letteren

Antilliaans weekend in Amsterdam

door Tanja Fraai

De Antilliaanse eilanden stonden vrijdag 20 en zaterdag 21 mei centraal in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Theatermaker John Leerdam en artistiek directeur van De Balie, Yoeri Albrecht (beiden op de foto), zijn de geestelijke vaders van het Antilliaans weekend. Samen stelden ze een tweedaags programma samen met debat, films, theater en zang getiteld De Eilanden op Drift.

Albrecht vindt het als artistiek directeur van De Balie zijn plicht om dit soort evenementen te organiseren: “Wij zijn hier in het centrum van Amsterdam een van dé culturele instellingen en wij moeten er voor iedereen zijn. Wit, zwart, oud of jong, Antilliaan of Surinamer.” Albrecht wijst op het belang van een goed aanbod voor iedere doelgroep om zo mensen te verleiden ‘uit de wijken naar het centrum te komen’.

Goede mix
Leerdam is trots op de mix aan debat, films en theater die allemaal de Caribisch-Nederlandse eilanden als onderwerp hebben. Dat is ook de achterliggende gedachte van dit Antilliaans weekend; om de balans op te maken na de staatkundige veranderingen en te kijken hoe met elkaar verder te gaan. Er stond een theatrale reading op het programma van het stuk Yaya, zwarte mama van Susan Glimmerveen. Zangeres Izaline Calister sloot het weekend af met een optreden.

Pijnpunten
Het accent ligt wel sterk op Curaçao met vier films die het eiland als onderwerp hebben. Zij het op verschillende manieren. Albrecht vindt vooral Leerdams eigen film Gritu di un Pueblo (1996) inzicht geven in de problematiek in de verhouding in het Koninkrijk. “Laten we het onderlinge wantrouwen ook adresseren tijdens de debatten dit weekend.”

Zappen
Ook de film Kara nobo di Kòrsou (2010) van Alexandra Jansse wordt vertoond met als het thema het cultureel erfgoed van Willemstad. “Zo kun je zappen tussen verschillende emoties; melancholie, schurende verhoudingen of juist prachtige esthetiek”, legt Leerdam uit. De film Curaçao (2010) van Sander Snoep & Sarah Vos over de moeizame verhouding tussen wit en zwart op het eiland maakt het rijtje compleet. Een Curaçaose bezoeker is blij met de aandacht voor zijn geboorte-eiland: “De Nederlander moet meer weten wat er gaande is.”

[van RNW, 23 mei 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter