blog | werkgroep caraïbische letteren

Wie schreibt man heute Globalisierungsgeschichte?

Aspekte von Technik, Kultur und Entwicklung
Graduiertenkolleg, Duitsland Instituut Amsterdam, vrijdag 27 april, 13.00‐17.30 uur

 

Matthias Middell (Leipzig / NIAS) – Technologische Aspekte einer transnationalen Geschichte Europas

Benjamin Bryce (Toronto) – Die kulturelle Außenpolitik des Kaiserreichs. Spracherhaltung, Schulwesen und Auswanderung in Argentinien und Kanada (1890‐1918)
Esther Helena Arens (Keulen) – Rhetorik Macht Agency. Technische Hilfe zwischen der Bundesrepublik und Indonesien (1960‐65)

De geschiedenis van de globalisering stelt wetenschappers van verschillende disciplines voor allerlei conceptuele en methodologische problemen. Waar ligt in een postkoloniale wereld het centrum van het verhaal? Hoe definieer je de relaties tussen de verschillende delen van de wereld? Hoe creëer je samenhang, en naar welke dimensies van de sociale werkelijkheid gaat de aandacht uit? Op dit seminar stellen drie historici hun onderzoek naar de relaties tussen Europa en de wereld voor. Zij leggen het accent elk op een eigen veld, namelijk op techniek, cultuur en ontwikkeling.

Matthias Middell is professor voor Globalgeschichte en directeur van het Global and European Studies Institute te Leipzig. Hij zal bestaande benaderingen van wereldgeschiedenis bespreken, en daarbij vooral nagaan welke plaats auteurs toekennen aan techniek en technologie. Per slot van rekening is de zogenaamde “global condition” sinds het midden van de 19e eeuw, inclusief het Europese imperialisme van rond 1900, niet denkbaar zonder de enorme versnelling van communicatie en transport. De vraag is wat deze technologische invalshoek te zeggen heft over de langzame relativering van de Europese wereldhegemonie in de 20ste eeuw – Middell doet een aantal voorstellen voor een transnationale technologiegeschiedenis van Europa in een globaliserende wereld.

Benjamin Bryce schrijft in Toronto een proefschrift over de overzeese Duitse gemeenschappen ten tijde van het Keizerrijk. Aan de hand van een vergelijking tussen het verre Argentinië en Canada onderzoekt hij de oprichting van Duitse scholen en de taalpolitiek die het “Deutschtum” moesten conserveren. Ook vraagt hij naar het buitenlandse cultuurbeleid van de metropool: het imperialistische Berlijn.

Esther Helena Arens promoveert in Keulen op de relaties tussen West‐Europa en de ‘Derde Wereld’ in de “contactzone” van de ontwikkelingshulp. Ze vraagt naar de retoriek, de denkbeelden en de relatie tussen kennis en macht in dit discours en vergelijkt daarvoor het optreden van West‐Duitse en Nederlandse ondernemingen in Indonesië in de jaren zestig.

Info, aanmelden en teksten ter voorbereiding via:
Krijn Thijs, DIA, thijs@dia.uva.nl, 020‐5255394
Nicole Colin, DIA, colin@dia.uva.nl, 205255396

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter