blog | werkgroep caraïbische letteren

Kleur bekennen in streekdracht en kotomisi

Kleur Bekennen in streekdracht en kotomisi, is de nieuwe tentoonstelling in het Nederlands Openluchtmuseum. Vanaf donderdag 2 juni toont de expositie een uitdagende ontmoeting van Nederlandse streekdracht en – niet eerder getoonde – historische Surinaamse kotomisikostuums. Bezoekers ontdekken hoe deze traditionele kleding een stukje van de identiteit van de dragers blootgeeft. Verborgen boodschappen die vaak verrassend herkenbaar zijn.

Identiteit
Met onze kleding vertellen we wie we zijn en waar we voor staan. Een skater kleedt zich anders dan een modeontwerper, een vrouw uit Spakenburg onderscheidt zich van een Nederlandse moslima. Kleur bekennen met wat je draagt is van alle tijden.

Streekdracht vertelt veel over mensen. Waar kwamen ze vandaan, naar welke kerk gingen ze, waren ze rijk of arm? Vierden ze feest of waren ze in de rouw? Wat deden ze voor de kost? Kleur Bekennen laat veelzeggende voorbeelden zien uit diverse delen van ons land. Ook een Surinaamse kotomisi weerspiegelt de omstandigheden van de draagster. Veel drukt zij uit met de keuze van de stof en het model waarin haar hoofddoek, de angisa, is gebonden. Met de vorm van de hoofddoek kan zij ook heel persoonlijke boodschappen overbrengen. Bekende vormen zijn ‘let them talk’ tijdens ruzies of, heel modern, ‘bel me op m’n mobiel’.

Informatie
‘Kleur Bekennen’ is een semi-permanente tentoonstelling. De kotomisikostuums zijn te zien t/m 2013 (150 jaar na afschaffing slavernij). Er zullen regelmatig nieuwe objecten uit de kledingcollectie van het museum te zien zijn.

Dagelijks open van 1 april t/m 30 oktober van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: Volw. € 14,50, kinderen (4 t/m 12 jr) € 10,20 p.p. (museumkaart geldig)

Locatie
Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter