blog | werkgroep caraïbische letteren

Wereldomroep verzet journalistieke bakens

De Wereldomroep stopt met de Nederlandstalige programma’s voor onder anderen vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs in Europa. In de Nederlandse taal blijft de omroep alleen actief als calamiteitenzender en als leverancier van informatie aan expats. In de voorstellen van de directe blijven er ook nog uitzendingen voor Suriname en de Antillen. De uitzendingen via korte golf worden afgebouwd en de zendstations op Bonaire en Madagaskar worden afgestoten. De kerntaak van de Wereldomroep wordt het bieden van informatie aan mensen in landen waar geen persvrijheid is. Door de nieuwe koers gaan zo’n 100 arbeidsplaatsen verloren. De plannen zijn een reactie op de kabinetsplannen. Volgens het regeerakkoord moet de
Wereldomroep zich richten op de bevordering van het vrije woord. Ook moet de omroep fors bezuinigen. Het budget gaat in de plannen van de directie omlaag van 46 naar 36 miljoen euro.

Suriname en Antillen

Over de uitzendingen van de Caribische afdeling voor Suriname en de Antillen zegt hoofdredacteur Rik Rensen dat de plannen ‘vooralsnog niets inhouden’. In eerste instantie gaan de plannen alleen over de Nederlandse afdeling. “Vakantiegangers en Nederlandse expats hebben veel meer mogelijkheden om aan hun nieuws te komen.” Het gevolg is dat die programma’s ergens in 2012 worden gestopt.

De uitzendingen voor Suriname en de Antillen moeten wel ‘onderscheidend nieuws en achtergronden’ bevatten. “Want radio 1 (de nationale nieuwszender van Nederland, red.) kun je ook in het buitenland via internet beluisteren.” Voor Suriname wordt ook nog via korte golf uitgezonden. Dat zal waarschijnlijk wel stoppen, want de zendstations worden gesloten. “Er zijn steeds meer alternatieven.” De programma’s worden dan dus alleen nog uitgezonden via partnerstations, de website en satelliet.
Lees hier verder over de plannen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter