blog | werkgroep caraïbische letteren

Vargas Llosa hekelt dictaturen, Chinese pers negeert zijn woorden

Dictatoriale regeringen corrumperen de samenleving. Dat heeft de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa gezegd in een toespraak tot studenten in China. De Chinese pers deed verslag van de toespraak, maar maakte geen melding van Vargas Llosa’s politieke uitspraken.

Vargas Llosa hield zijn toespraak gisteren aan de Universiteit voor Internationale Studies in Shanghai, die hem een eredoctoraat heeft verleend. Hij zei met zijn roman Gesprek in de Kathedraal uit 1969 te hebben willen laten zien ‘hoe een dictatoriale en autoritaire regering de hele samenleving corrumpeert’ en ‘de minder politieke activiteiten eigenlijk vergiftigt’. Vargas Llosa refereerde daarbij niet rechtstreeks aan China.

‘Politiek zou niet alleen moeten worden overgelaten aan politici, want als dat gebeurt begint het fout te gaan met de politiek’, zei Vargas Llosa in zijn toespraak tot studenten Spaans. ‘Elke burger zou moeten deelnemen aan het politieke leven. Die betrokkenheid kan de beste keuzes opleveren.’

Alleen literatuur

In de Chinese pers werd alleen vermeld wat Vargas Llosa zei over literatuur en over het winnen van de Nobelprijs voor literatuur. De schrijver kreeg die prijs vorig jaar en hij vertelde dat hij het daarna zo druk had met interviews dat hij niet meer aan schrijven toekwam.

Vorig jaar wekte Vargas Llosa het ongenoegen van de Chinese regering door steun te betuigen aan de dissident Liu Xiaobo, die elf jaar gevangenisstraf uitzit wegens staatsondermijning en in 2010 de Nobelprijs voor de vrede kreeg. Toen hij zijn Nobelprijs kreeg uitgereikt noemde Vargas Llosa Liu ‘een Chinese strijder’ en een voorvechter van democratie in zijn land. In 1990 deed de schrijver in zijn land mee aan de presidentsverkiezingen. Hij verloor toen van Alberto Fujimori.

[AP/Trouw, 15 juni 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter