blog | werkgroep caraïbische letteren

Nederlandse uitgever toch niet bij boekverbranding

De Nederlandse uitgever van Het Negerboek is vanmiddag toch niet aanwezig bij de “boekverbranding” bij het Slavernijmonument in het Oosterpark. In eerste instantie had uitgever Ailantus gezegd uiteraard ook aanwezig te zijn bij de titelverbranding zoals Roy ‘Kaikusi’ Groenberg de actie nu noemt. De aanwezigheid van vertegenwoordigers van de uitgever van het boek van de Canadese schrijver Lawrence Hill, zou door sommigen als provocatie gezien kunnen worden.

Groenberg heeft grote moeite met het woord “neger” in de titel van het boek van Hill. Hij zegt overigens, het wel eens te zijn met de inhoud van Het Negerboek maar Groenberg noemt de titelpagina besmet. Daarom wil Groenberg een kopie van de titelpagina vanmiddag om drie uur verbranden.

[RNW, 22 juni 2011]

1 comment to “Nederlandse uitgever toch niet bij boekverbranding”

  • Heeft Groenberg het boek eigenlijk wel gelezen? Ik heb het donkerbruine vermoeden van niet.
    Zonder meer, het woord ‘neger’ heeft inderdaad een beladen en denigrerende lading. Echter, de titel van dit boek verwijst naar een bestaand historisch document getiteld “The Book of Negroes”, een document dat een belangrijke plek heeft in Lawrence Hill’s boek. Bovendien is Lawrence Hill het kind van sociaal activisten, opgegroeid op een universiteitscampus. Dus als iemand op de hoogte is van de gevoeligheden en de geschiedenis dan is hij dat wel.
    Dit is echt een totaal andere context als een ‘negerzoen’, wat terecht is veranderd.
    Zelf heb ik een bestelling geplaatst voor The Illustrated Book of Negroes (een uitgebreide hardcover van Lawrence Hill’s boek), waarin de historische documenten en foto’s zijn opgenomen. Ik vind het een van de meest indrukwekkende boeken over de slavernij. Een absolute must-read.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter