blog | werkgroep caraïbische letteren

De Vries fabriekt kop Clark Accord

Paramaribo – Twee weken terug heeft kunstenaar Erwin de Vries uit eigen initiatief een beeld van de beroemde schrijver Clark Accord geboetseerd. Hierbij nodigde hij gistermorgen leden van de Schrijversgroep ’77 (S’77) en de pers uit om het beeld van Clark Accord thuis bij hem te bezichtigen.

Het wachten is nu – zoals altijd bij De Vries – alleen op de financiën om het beeld van de beroemde schrijver in brons te gieten en het daarna op een geschikte plek te plaatsen.

Ismene Krishnadath van S’77 is ontzettend blij met het initiatief van de kunstenaar. Zij vindt het belangrijk dat Accord op zo een unieke manier gememoreerd wordt. “Dit moet zeker gebeuren. Accord verdient het ook om op de literatuurlijst te staan. Hij heeft zijn kunnen bewezen”, zegt Krishnadath.

“Het is gewoon Clark Accord”, was de eerste indruk van de leden van de S ’77 aanwezig waren tijdens de presentatie van het beeld. “Hoe langer ik naar het beeld kijk, hoe meer ik de typische dingen in Accord herken”, zegt dichteres Arlette Codfried. “Accord is voor mij een enorme inspiratie geweest. Door hem ben ik begonnen met het publiceren van gedichtenbundels.” Clark Accord was zelf ook verbonden aan de S’77. Volgens Codfried en Krishnadath moet het mogelijk worden gemaakt dat ook leerlingen gebruik kunnen maken van zijn literatuur op school.

De Vries zag in Clark een doorzetter. “Naast je talent moet er ook drive zijn. En dat zag ik in Clark. Het is de dynamiek in jou, die jou plaats in de wereld bepaalt”, weet de kunstenaar over de schrijver te vertellen. Zelf heeft hij nooit iets van Accord gelezen, want hij leest alleen pornoboekjes.

Eerder maakte De Vries borsten en beelden van andere grote zonen van Suriname als Nelson Mandela, Joop den Uyl en Johan Cruijff. Dit alles onder het motto:

Gisteren dood?

vandaag uw kop in brons gegoot’

Ook de kleinere man vergeet hij niet. Voor hem hanteert hij het devies:

Voor 10.000 dollar

krijgt Sjaki van Erwin een white collar

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter