blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Condoom is zonde in huwelijk’

‘No denki soso a switie ma denki a baka pisie toe’

Paramaribo – ‘Vrouw, de zorg voor je gezondheid moet je niet overlaten aan een ander; hetzij je man of de wisselende partners met wie je seks hebt.’ Dat was de strekking van de discussieavond vrijdag in theater Unique, met als thema ‘Condoomgebruik en zelfprotectie van de vrouw’.

Stichting Liefdevolle Handen organiseerde deze avond in het kader van haar voorlichtingsprogramma voor het jaar 2011 en met een sponsoring van de Amerikaanse Ambassade. De doelgroep was de vrouw, maar desondanks hebben enkele mannen de bijeenkomst bezocht en een actieve bijdrage geleverd aan de levendige discussie.

De panelleden waren Ethel Pengel van Stichting Double Positive en Renate Simson van de mensenrechtenorganisatie Moiwana. Inleider Denise Blinker-Warnert gaf zeer praktische informatie over condoomgebruik en zelfprotectie. Daarbij legde zij heel duidelijk het accent op de kwestbaarheid van de vrouw, mede vanwege haar fysiele bouw en het belang van een goede gezondheid.

Verschillende kwesties kwamen aan de orde, waaronder de stelling: ‘condoomgebruik in het huwelijk is een zonde’. Daarover kwam een levendige discussie op gang. Ook kwam de kwestie aan de orde dat vrouwen in sommige gevallen het recht wordt ontnomen om zelf te beslissen over hun eigen reproductieve gezondheid. “Het was tijdens de bevalling van een van kinderen dat ik bloed toegediend moest krijgen en door de gyneacoloog voor de bizarre keuze werd gesteld: ik steriliseer je of je krijgt geen bloed. In een dusdanige situatie waar je leven afhangt van donorbloed kies je voor je leven en laat je je dan maar steriliseren, aldus de participant die hiv-positief is. Als hiv-positieve heb ik in tegenstelling tot wat die specialist mij aandeed, ook het recht om zelf te beschikken over mijn eigen lichaam. Volgens Simson van Moiwana riekt deze kwestie naar mensenrechtenschending. Voor sommigen was het volstrekt onbegrijpelijk dat artsen en sommige specialisten op dergelijke manier over de schreef gaan.

Simson gaf in haar slotwoord de vrouwen ter overdenking mee: “Als vrouw ben je verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. Neem het in eigen handen en love yourself first and then the other. Pas als je eerst van jezelf kan houden, kan je van de ander houden. Ouders leer uw dochters te houden van zichzelf en leer hen de waarde van zichzelf kennen en erkennen. Je bent zoveel waard als jij dat van jezelf vindt. Onthoudt dat je waarde niet afhankelijk is van wat de man zegt dat jij waard bent”.

[uit de Ware Tijd, 07/09/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter