blog | werkgroep caraïbische letteren

Geheime rapporten over Surinamers en Antillianen

door John Brouwer de Koning

25/07/1932 Den Haag, Nederland: Centrale Inlichtingendienst CI schrijft politie van Winterswijk: “Het is niet onmogelijk dat ‘Godfried’ een schuilnaam is van den Surinamer Cornelis Gerhard Anton de Kom, geb. Paramaribo 22 Februari 1896, die veelvuldig op allerlei protestvergaderingen het woord voert onde de naam ‘Adekom’ of ‘Adek’.”

11/05/1933 Den Haag, Nederland: Centrale Inlichtingendienst CI schrijft minister van Koloniën: “Ik heb de eer Uwer Excellentie hierbij aan te bieden een artikel uit De Tribune van 9 Mei j.l. waaruit blijkt dat binnenkort door het schrijverscollectief ‘Links Richten’ wordt uitgegeven een boek getiteld: Wij slaven van Suriname van de hand van den bekenden communist A.de KOM, die zich thans wegens te Suriname verwekte ongeregeldheden, aldaar in hechtenis bevindt.”

Voor rapporten als hierboven kun je terecht op deze site

Vul maar ‘ns de zoekterm Suriname in. Je vindt vast nog meer dan ik. Voor de argwanenden onder ons: Deze geheime rapporten zijn al jaren voor iedereen in te zien. Geheim zijn ze allang niet meer. Ze zijn gebruikt in de biografie van Anton de Kom, die trouwens heel wat beter is dan sommige recensies ons wilden doen geloven. Volg bijvoorbeeld hoe de Nederlandse regering probeerde te voorkomen dat De Koms boek Wij slaven van Suriname Suriname zou bereiken.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter