blog | werkgroep caraïbische letteren

Mishandeling? Anti-Zwarte-Piet-demonstrant afgevoerd

Tijdens de intocht van Sinterklaas aan het Scheffersplein te Dordrecht afgelopen zaterdag droegen vier mensen een T-shirt met het opschrift “Zwarte Piet is Racisme”.
Opeens kwamen er 4 politieagenten op hen aanlopen en de vier mensen werden bevolen dat zij weg moesten gaan. Deze mensen waren op de openbare weg en zij verstoorden niet de openbare orde. Een van hen vroeg op een rustige manier “waarom moet ik weg, wat heb ik gedaan. Ik heb toch het recht van vrije meningsuiting.” Een agent trok hem aan zijn arm en zei tegen hem dat hij wordt aangehouden. Een andere agent duwde hem op de grond en begon klappen uit te delen zonder dat deze man zich verzette. De beelden spreken voor zich.

6 comments to “Mishandeling? Anti-Zwarte-Piet-demonstrant afgevoerd”

  • Ik ben heel lang neutraal geweest in de discussie rond Zwarte Piet, eigenlijk zelfs hangend naar pro. Maar hoe meer ik de commentaren van voorstanders hoor, en vooral de toon waarop deze mensen praten, hoe meer antipathie ik krijg. Hun ruwe meningen onderstrepen juist het bedekt racistische element van het feest.
    Bah.
    Blij dat ik er niet meer woon.

  • Het is altijd jammer dat ieder jaar weer een aantal sneue mensen probeert een kinderfeest te verpesten om motieven die ermee samenhangen dat ze het feest niet begrijpen. Zwarte Piet is zwart (en niet donkerbruin als een ‘neger’) door de schoorsteen en het roet waar hij doorheen moet kruipen voor zijn werk. De Sint doet dat niet, en houdt zijn baard netjes wit. Of specifieke zwarte pieten van europese, antilliaanse of afrikaanse afkomst zijn, is niet te zien, doordat zij alle door het roet dezelfde kleur hebben. Gegeven dat de Sint veel huizen moet bezoeken, is het goed denkbaar dat hij pieten ‘aanneemt’ uit verschillende landen. Maar dat het fenomeen zwarte piet daarmee discriminerend is? Nee, dan heb je er geen kaas van gegeten.
    Vrije meningsuiting oké, maar doe dat dan op een plek waar je een leuk en onschuldig feest niet schaadt en zeker niet bij de intocht zelf. Eigenlijk zet dit kwartet wannabe underdogs zich zelf alleen weg als een stel dat niet begrijpt waar ze tegen zijn.

  • Beste zwartepietprotesteerders

    Ik heb de video niet afgespeeld. Ik geloof het wel en misschien is de politie fout en jullie totaal onschuldig. Misschien ook niet.

    Wat ik even kwijt wil is het volgende.
    In de jaren zestig en volgende van de vorige eeuw waren er op de Antillen constant protesten tegen het Sinterklaasfeest omstreeks 5 december. En natuurlijk had de ‘Zwarte Piet’ het weer gedaan. Racisme!De ingezonden stukken waren niet van de lucht. Het ene was nog dommer dan het andere.

    Ik heb zelf ook wel eens voor Sinterklaas gespeeld. Theo Rellum,een schoolkameraad met veel humor, was dan Zwarte Piet. Theo was een Zwarte Surinamer. Die begreep er iets van en van zo iemand kan menige zwarte broeder wat leren.

    Het is mijn stellige overtuiging dat de zwarte mensen die maar blijven protesteren omstreeks 5 december een geweldig ego hebben en niets liever doen dan zichzelf in de kijker spelen.

    Ik vind dat soort protesten vooral ZIELIG en word er misselijk van.

    Fred de Haas

  • Toch raar dat zelfs hier de mensen niet lijken in te zien dat er elk jaar met Sinterklaas een koloniaal gegeven herleeft wordt waar een ieder toch eigenlijk van zou moeten walgen. Dit heeft niets met kinderfeestjes te maken. Gooi het karakter van het kinderfeestje om en iedereen is over twee jaar het hele fenomeen ‘zwarte piet’ vergeten. Weer twee jaar later kijken we met het schaamrood op de kaken terug op de tijd dat we deze barbaarse toestanden nog toestonden.

  • Ik word helemaal misselijk van Fred de Haas en méér nog van ‘anoniem’ die niet zijn naam niet eens durft te noemen: laf, laf, laf!

  • vreemd dat je alleen een mening zou mogen hebben als je daar een naambordje bij draagt. Er zijn goede redenen om op internet je naam niet overal maar rond te strooien.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter