blog | werkgroep caraïbische letteren

Erwin de Vries: ‘Onze ‘grote zonen’ moeten vereeuwigd worden’, of duku voor Erwin

Paramaribo – “Mensen die bijzondere dingen hebben gedaan moeten vereeuwigd en geëerd worden. Dat ik Fred Derby en Clark Accord persoonlijk heb gekend, is minder belangrijk. Deze helden hebben geschiedenis geschreven, dat is voor mij belangrijker. Dus ze moeten gewaardeerd worden”, klinkt een teleurgestelde Erwin de Vries.

De naar eigen zeggen wereldberoemde kunstenaar maakt zich de afgelopen tijd zorgen over beelden van belangrijke Surinaamse figuren die hij vijf tot zes jaren terug heeft gemaakt en nog steeds op zijn erf staan. “Als het maar om één geval ging dan was het iets anders, maar het gaat om een hele reeks van beelden”, laat De Vries weten.

Het beeld van Anton de Kom staat al twee jaar op zijn erf en het beeld van Fred Derby al drie jaar. De kunstenaar vindt het heel erg dat er al voor de beelden is betaald en zelfs ook de aangewezen plek is geëgaliseerd. Maar toch blijven bedrijven weigeren voor sponsoring en ondersteuning voor het plaatsen van de beelden. “Op zo een manier wordt geen waardering getoond voor onze ‘grote zonen’ “, meent hij.
“Moeten wij onze ‘zonen’ zo behandelen? Ze hebben gepresteerd en bijzondere dingen gedaan. Is het niet waar dat Accord een grote schrijver is geweest?” vraagt de kunstenaar zich af, die behoorlijk geïrriteerd blijkt te zijn. Volgens de kunstenaar gaat het bij deze niet om het verdienen van geld, maar acht hij de waardering belangrijker.

De Vries over Wesje
“Een tweede Wesje komt niet meer terug. Ik weet dat iedereen Wesje gekend heeft, wat hij allemaal gedaan heeft en wat hij allemaal nog van plan was te doen. Hij was geliefd door de hele Surinaamse bevolking.” Volgens de Vries moeten zulke figuren wel een enorme waardering krijgen en vereeuwigd worden.
Tenslotte is de kunstenaar van plan de beelden terug te brengen naar de gieterij en het brons daarvan om te smelten, indien er geen belangstelling is voor de beelden.

[vrij naar de Ware Tijd, 27/12/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter