blog | werkgroep caraïbische letteren

Chinese mensenhandelaars hebben vrij spel in Suriname

door Ivan Cairo

Paramaribo – Chinese mensenhandelaars en hun handlangers in Suriname hebben vrij spel. Justitie kan hen maar niet aanpakken, omdat vermoedelijke slachtoffers de kaken uit vrees voor repressaille stijf op elkaar houden. De meeste slachtoffers uit China worden te werk gesteld in supermarkten, erotische massagesalons en de bouwsector. Zowel via legale als illegale wegen worden de slachtoffers naar Suriname gebracht. Zo blijkt uit een criminaliteitsbeeldanalyse van de politie.

Nieuw beleid
Een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris erkent, dat de Chinese maffia al jaren actief is in de mensenhandel in Suriname. Justitie lijkt echter aan handen en voeten gebonden en kan niet effectief optreden wegens gebrek aan bewijs. “We kennen de steunpunten en de handlangers hier, maar het is heel moeilijk om het sluitend bewijs tegen deze personen en organisaties te verzamelen”, zegt de functionaris in gesprek met de Ware Tijd. In een poging om de mensenhandel vanuit China te bemoeilijken en eventuele daders te kunnen aanpakken, worden nu nieuwe regels en beleidsmaatregelen voorbereid. Vooralsnog wil de veiligheidsambtenaar deze niet prijsgeven. “Wij werken er aan en zullen het met de nieuwe regels moeilijker maken voor deze criminelen”, wordt gesteld.

Wurgcontracten
In het rapport wordt onder andere gesteld dat wordt dat verschillende onderzoeken naar mensenhandel onder Chinezen in Suriname ‘hebben uitgewezen dat een Chinese organisatie actief is om Chinezen in China te recruteren’. Deze personen moeten een wurgcontract tekenen, waarbij ze aangeven akkoord te gaan dat ze voor een periode van twee jaar in Suriname zullen werken, zonder voor hun arbeid loon te ontvangen. Zulks als compensatie voor de kosten van huisvesting, voeding en vliegtickets. Het bedrag dat deze slachtoffers moeten terugbetalen, ligt tussen US$ 7.000 en US$ 10.000. Verder wordt aangegeven dat bepaalde slachtoffers als winkelbediende worden ingezet in supermarkten en van 8 uur ‘s morgens tot 10 uur ‘s avonds moeten werken.

Mensonterend
Sommige mannelijke slachtoffers worden uitgebuit in de bouw- en constructiesector. Daar worden ze gehuisvest in kleine barakken, waar sprake is van mensonterende toestanden. Andere vrouwelijke slachtoffers worden ingezet in Chinese erotische massagesalons. Onderzoek van de politie heeft de afgelopen jaren echter niet tot aanhouding van daders geleid. Als belangrijkste reden wordt opgegeven de taalbarrière tussen slachtoffers en rechercheurs en de weinig coöperatieve houding van slachtoffers. Ook wordt aangevoerd dat de verklaringen van slachtoffers ondanks het inzetten van vertalers niet betrouwbaar waren en weigerden ze meestal de namen van de mensenhandelaars of hun handlangers te noemen uit vrees voor represaille.

Veroordelingen
In gevallen waarbij onder andere vrouwen uit Brazilië, Guyana en de Dominicaanse Republiek , maar ook Surinamers in de seksindustrie werden uitgebuit, had justitie meer succes. In een aantal gevallen is het gekomen tot veroordeling van de mensenhandelaars en hun comparanten, onder wie ook buitenlanders. In één geval werd de kapitein van een vissersboot, een Koreaan, tot een langjarige gevangenisstraf veroordeeld voor het uitbuiten van Vietnamese arbeiders op zijn boot.

Niet op de hoogte
De overkoepelende Chinese organisatie in Suriname, Suriname Chinese United Association (SCUA), reageert geschokt op de berichtgeving over mensenhandel van Chinezen in Suriname. “Wij zijn hier absoluut niet van op de hoogte,“ zegt woordvoerder en bestuurslid Stephen Tsang tegenover de krant. “Als dit werkelijk zo is, betreuren wij dat mensen onder die omstandigheden naar Suriname worden gelokt”. Ook over de wurgcontracten die de Chinezen worden aangeboden, tast Tsang in het duister.

[uit de Ware Tijd, 27 en 28/12/2011]

Zie ook deze film van Masami Tsai Meu Chong over het uitgaansleven in Suriname

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter