blog | werkgroep caraïbische letteren

Dood moordenaar verandert niets aan herdenking Kerwin

De man die in 1983 de Antilliaan Kerwin Duinmeijer doodstak, is overleden. Volgens verschillende media zou hij zelfmoord hebben gepleegd. Op de jaarlijkse herdenking van de moord heeft het overlijden van de dader geen invloed.

De destijds 16-jarige Nico Bodemeijer stak de 15-jarige Duinmeijer neer in het centrum van Amsterdam. De moord zou uit racistische motieven zijn gepleegd, maar volgens de rechter was dat motief niet bewezen. De nabestaanden van Duinmeijer reageren niet op de dood van de moordenaar. Hun aandacht gaat uit naar de begrafenis van de stiefbroer van Kerwin, Erik, die vorige week overleed.

Daad centraal
De moord maakte destijds veel los in Nederland. Zanger Frank Boeijen maakte er het lied Zwart Wit over. De moord op Duinmeijer wordt nog elk jaar op 20 augustus herdacht. En dat blijft voorlopig zo, zegt Ruben Severina van de stichting Vrienden van Kerwin. “Het ging nooit om de dader, maar om de daad en de gevolgen van de daad.”

Discriminatie en racisme onder de aandacht brengen is het doel van de herdenking. De dood van Bodemeijer is wel aanleiding om dat nog eens te benadrukken, aldus Severina. Voor de nabestaanden van Kerwin kan het misschien betekenen dat ze sneller tot een afronding kunnen komen, maar hij heeft daar geen contact over.

Dag tegen racisme
Op 20 augustus is de moord 29 jaar geleden en zal hij weer herdacht worden. “We blijven wijzen op de fatale gevolgen van zinloos geweld. Voor ons blijft dat actueel.” In 2013, bij de dertigste herdenking, wil de stichting er uitgebreider bij stilstaan. Tot de plannen behoort een oproep aan de gemeente Amsterdam om een monument voor Kerwin op te richten en aan de Nederlandse regering om 20 augustus uit te roepen tot Nederlandse dag tegen racisme en zinloos geweld.

[RNW, 9 januari 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter