blog | werkgroep caraïbische letteren

Groot deel collectie Tropeninstituut naar Egypte

Bibliotheca Alexandrina in Alexandrië lijkt redding te bieden voor een groot deel van de met vernietiging bedreigde collectie van het Tropeninstituut.

Het Tropeninstituut ziet zich vanwege bezuinigingen genoodzaakt zijn vermaarde bibliotheek, bestaande uit ruim 900.000 items, te ontmantelen. Dit zou uiterlijk per 1 januari 2014 zijn beslag moeten hebben gekregen. Een deel van de collectie (de boeken van voor 1950, waarvoor een ‘publieke zorgplicht’ door de overheid geldt) kon worden ondergebracht bij onder meer de universiteit van Leiden, het Vredespaleis in Den Haag en het Kennis- en Documentatiecentrum voor Medische Geschiedenis in Urk.

 

Voor het resterende (grootste) deel van de collectie, bestaande uit zo’n 700.000 items, werd echter nog een onderkomen gezocht. Het gaat daarbij met name om publicaties van na 1950 op de onderwerpsgebieden sociale en economische ontwikkelingen, plattelandsontwikkeling, voedselzekerheid, landbouw en gender, politieke en institutionele ontwikkelingen (waaronder bestuur en conflictbeheersing), veiligheid en mensenrechten, werkgelegenheid, milieu, cultuur en gezondheidszorg.

Vandaag werd echter bekend dat Ismail Serageldin, directeur van de Bibliotheca Alexandrina, zeven kilometer aan boeken en andere documenten van het Tropenmuseum en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) wil overnemen. Het gaat dan om zo’n 400.000 boeken en 20.000 tijdschriften. De Bibliotheca Alexandrina betaalt ook voor het inpakken en het verschepen van de materialen, zo meldt de Volkskrant. Serageldin wil de collectie toegankelijk houden voor onderzoek en heeft daarom ook interesse voor gedigitaliseerde bestanden, een elektronisch archief en de websites die de collectie ontsluiten. Serageldin kent de KIT-collectie onder meer van zijn werk als hoogleraar aan de universiteit in Wageningen. ‘Ik kan de gedachte niet verdragen dat materiaal als dit eindigt in de papierversnipperaar,’ aldus Serageldin in de Volkskrant.
Hans van Hartevelt, hoofd van de bibliotheek van het KIT, die al maanden probeert de collectie onder te brengen, spreekt in de Volkskrant van een ‘bizarre maar geweldige wending’.
Voor het Nederlandstalige materiaal (zo’n 20.000 items) heeft de Bibliotheca Alexandrina geen belangstelling.

Eerder werd ook al bericht dat er vanuit de Verenigde Staten belangstelling zou zijn voor een deel van de collectie van het KIT. Een groep Amerikaanse universiteitsbibliotheken zou geïnteresseerd zijn in de deelcollectie over Zuidoost-Azië. Jeffrey Shane, bibliothecaris van Ohio University, karakteriseerde de ontmanteling van de KIT-bibliotheek als een ‘grof schandaal’ en wil daarom met collega’s proberen in elk geval de boeken over Zuidoost-Azië te redden.

[uit Bibliotheekblad, 31-10-2013]

on 07.11.2013 at 18:36
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter