blog | werkgroep caraïbische letteren

Toneel over Facebook en BlackBerry

door Sabitrie Gangapersad

Paramaribo – Jongeren van de vereniging Rahemal Buiten staan vanavond weer op de planken met hun nieuwste toneelstuk Facebook aur BlackBerry ke madja. Het stuk, dat gaat over de gevolgen van de moderne communicatiemiddelen, ging op 13 december in stichting De Olifant in première en zal vanaf nu elk weekend in stad en district worden opgevoerd.

Overweldigend
“De eerste reacties waren overweldigend. Het publiek was spontaan, enthousiast en deed met alles mee. Sommige mensen lieten hun tranen de vrije loop tijdens zielige scènes en anderen sprongen op en dansten mee tijdens de leuke momenten”, memoreert Perdiep Dodah, schrijver en speler van het stuk. De jongerenvereniging Rahemal Buiten staat bekend om haar pakkende en actuele toneelstukken. Deze werden vroeger door Goeroepersad Nirandjan geschreven. Na zijn verscheiden heeft Dodah zich dit talent eigen gemaakt.

De inspiratie voor het nieuwe verhaal putte Dodah uit de vele mediaberichten over slechte studieresultaten als gevolg van internet en BlackBerry. “We zeggen niet dat Facebook en BlackBerry slecht zijn, maar jongeren moeten weten hoe ze ermee omgaan”, onderstreept Dodah de essentiële boodschap van het toneelstuk. Het verhaal gaat over een jong meisje dat zo opgaat in de snufjes van Facebook en BlackBerry dat ze haar studie achterwege laat.

 

Trouwen
Via Facebook leert ze een jongen kennen met wie ze zo snel mogelijk wilt trouwen. Uit angst dat bij weigering ze zichzelf van kant zal maken, huwen de ouders haar uit. Het leven bij haar schoonouders blijkt heel anders dan ze zich had voorgesteld. Doordat ze niet kan koken, noch bedreven is in de huishouding, krijgt ze het vaker aan de stok met haar schoonmoeder. De relatie met haar echtgenoot is ook niet wat ze had verwacht. Binnen de kortste keren pakt ze haar biezen en trekt weer in bij haar ouders.Daar blijven de verwijten niet uit. Een sprong van de Wijdenboschbrug, lijkt haar de beste oplossing. Gelukkig wordt ze op het juiste moment gered.
Het toneelstuk duurt tweeënhalf uur en is zeer illustratief met uigebreide ceremonies en humoristische momenten. Volgens Dodah zou iedereen Facebook aur BlackBerry ke madja zelf moeten zien. De groep treedt vanavond op het Kamal Dewaker voetbalveld te Beekhuizenweg Livorno op.

“We hebben in totaal tien opvoeringen tot en met midden maart gepland in Paramaribo, Nickerie, Saramacca, Wanica en Commewijne.” Het concept voor een ander toneelstuk heeft Dodah al in zijn brein. “Die [sic – red.] zal ook over een heel actueel onderwerp gaan namelijk: buitenvrouwen”.

[uit de Ware Tijd, 21/01/2012]

1 comment to “Toneel over Facebook en BlackBerry”

  • Wanneer is de volgende voorstelling?

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter