blog | werkgroep caraïbische letteren

Driehoeksreis [9]

Het Curaçaosch Museum presenteert deze weken een overzicht van het grafisch werk van Bert Kienjet. Deze Leidse kunstenaar laat zich in zijn grafisch werk inspireren door de historische Driehoeksreis. Deze reis van Europa via West Afrika naar het Caraïbisch gebied en weer naar Europa werd in de 17de eeuw door de West-Indische Compagnie begonnen.
Deze reis wordt door Kienjet als metafoor gebruikt voor de uiteenlopende banden tussen Westerse, Afrikaanse en Caraïbische culturen. Kienjets werk bestaat uit tientallen portretten van ‘personages’ die de driehoeksreis bevolk(t)en.
Hierbij een voorproefje van de tentoonstelling van etsen, voorzien van korte onderschriften door Kienjet zelf. Door het groepsgewijs tonen van de portretten worden oude en nieuwe verhalen zichtbaar.

Links: Gerrit vd V. / portret van horecaondernemer Gerrit van der Valk, ets/aquatint, 15 x 10 cm. Rechts: Dr. Luis / portret van Laus als Dr. Luis, ets, 15 x 10 cm

Geen woorden maar daden. Gerrit van der Valk was geen prater, maar stampte eigenhandig een biefstukken- en appelmoesimperium uit de grond. Ik mis de Toekan op het Plaza. Dr. Luis, de praatgrage personage uit Boeli van Leeuwens De eerste Adam, de paradijsvogel van Pietermaai, daarentegen bracht weinig anders voort dan woorden, heel veel woorden. Slimme mannen allebei, slimmer dan de wet? [BK]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter