blog | werkgroep caraïbische letteren

Marcel Pinas ‘Artist in Residence’ Vrije Universiteit Brussel

De agenda van kunstenaar Marcel Pinas is nu in 2012, net zoals elk ander jaar, weer goed gevuld met activiteiten en exposities binnen en buiten Suriname. Kort na de succesvolle ‘soft-launch’ van zijn Boipili sieradenlijn op 28 januari in de Readytex Art Gallery in Paramaribo, vertrok Marcel Pinas naar België voor zijn eerste buitenlandse activiteit van dit jaar. Van 15 februari tot en met 29 maart 2012 is Marcel Pinas namelijk als artist in residence te gast bij KultuurKaffee aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Marcel Pinas staat in Suriname en in vele andere landen in de wereld bekend om zijn cultuurgeïnspireerde kunst die gebaseerd is op zijn Ndyuka herkomst en waarmee hij vooral aandacht vraagt voor het behoud van de waardevolle culturele erfenis, de achtergestelde sociaal-maatschappelijke positie en de bedreigde leefomgeving van de Marrons in Suriname. Ook voor zijn activiteiten in het district Marowijne, gericht op het creëren van ontwikkelingskansen voor de locale jeugd met kunst en cultuur als uitgangspunt, geniet Pinas internationale erkenning. De unieke gelegenheid om tijdens een werkperiode zijn kunst en zijn bredere visie ook in België met het publiek te delen, greep Pinas dan ook met beide handen aan.
Tijdens zijn residentie van zes weken aan de VUB zal Pinas werken aan een serie kunstwerken die hij aan het eind van deze periode, en wel op 29 maart, in een vernissage zal presenteren aan het publiek. Omdat de residentie de vorm heeft van een ‘open atelier’ is een ieder vrij de kunstenaar in zijn atelier (KK Gallery) te bezoeken en daar met hem van gedachten te wisselen over zijn werk. Daarnaast staan er tijdens de residentie verschillende activiteiten op het programma waarbij de kunstenaar samen met andere sprekers in de vorm van presentaties en discussies dieper ingaat op zijn kunstenaarschap, zijn visie en enkele daaraan gerelateerde globale vraagstukken. Het programma ziet er als volgt uit:

· Woensdag 14 maart – Lezing Marcel Pinas in het kader van de sensibiliseringsweek ‘Creatief werken met kinderen betrokken in het gewapend conflict in Colombia’ (org. Centre for Children in Vulnerable Situations’).

· Dinsdag 20 maart – Campus talks Cultuur & Ontwikkeling. 7 sprekers – wetenschappers, kunstenaars, beleidsmakers, … – leveren elk vanuit hun deskundigheid een bijdrage.

· Woensdag 21 maart – De kracht van kunst: maatschappelijk geëngageerde kunst uit Congo en Suriname. Gespreks- en debatavond met Marcel Pinas (SU, kunstenaar) – Alex Van Stipriaan (NL, Tropenmuseum) – Sammy Baloji (BE/Congo, kunstenaar) – Mirko Popovich (BE, Africalia) – Gie Goris (Mo Magazine) (i.s.m. UCOS)

· Donderdag 29 maart – Artist talks: Marcel Pinas (SU) en Koen Vanmechelen (BE). Vóór de officiële opening van zijn expositie in de KK Gallery’ gaat Marcel Pinas in gesprek met zijn Belgische collega Koen Vanmechelen. Centrale thema’s in het werk van Vanmechelen zijn ‘identiteit’ en ‘diversiteit’. De rode draad in het oeuvre van Marcel Pinas wordt gevormd door het thema ‘kibri a kulturu’ of ‘bescherm onze cultuur’.

· Donderdag 29 maart/19:30 u/KK Gallery – Vernissage expo Marcel Pinas: Zes weken werkte Marcel Pinas aan zijn expo. De resultaten worden in aanwezigheid van de heer Bruno De Lille, Brussels Staatssecretaris bevoegd voor Jeugd en Cultuur, voorgesteld aan het grote publiek. Surinaamse culinaire specialiteiten worden aan de bezoekers aangeboden.

· Donderdag 29 maart/ 21:00 u/KultuurKaffee: ‘KK World’ met Lobi firi (NL/SU) en Kra Dara (NL/SU) Presentatie: Jetty Mathurin (NL/SU)

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter