blog | werkgroep caraïbische letteren

Prinses Ivana, het prinsesje

door Marja Themen-Sliggers, Jamar, Jaïr, Xaviera

Prinses Ivana is het eerste boekje van Hilli Arduin. We kennen haar als vertelster en de kinderen herinneren zich haar nog van het Kinderboekenfestival. Voor de publicatie van dit boekje heeft ze financi?le hulp gekregen van de Henri Frans de Ziel Stichting.Prinses Ivana – een sprookje – zien we staan op de vrolijk gekleurde kaft.Een sprookje over een prinses. Maar ik vergis me toch niet dat Ivana, zoals ze door Gerold Slijngard is getekend, meer op een gewoon Surinaams meisje in koto lijkt dan op een prinses? En waarom nog steeds prinsessen als hoofdfiguur in kinderverhalen? Is dat niet uit de tijd geraakt inmiddels?

Xaviera heeft enige tijd geleden het poppenhuis met al die barbies en andere prinsesachtige poppen uit haar kamer verbannen. Een andere fase. Maar ja, jongere meisjes dan de 11-jarige Xaviera kunnen nog wel ’ns die prinsessen-periode hebben.Gelukkig, ook alle andere personen in het boekje, lijken op gewone mensen, het zijn allemaal afro-Surinamers.De tekeningen zijn zeer kleurrijk, elke pagina is geïllustreerd en de taferelen passen mooi bij de tekst. Slechts op enkele pagina’s is de illustratie naast de tekst gedrukt. Op de meeste bladzijden is de tekst over de illustratie heen gezet. Ik vind dit heel druk en storend voor de leesbaarheid. Jaïr is het daar niet mee eens, hij had er geen last van, ‘… kon het met gemak lezen.’ Het zal wel liggen aan mijn oma-ogen.

Het verhaal gaat over Ivana, ze wordt als prinsesje geboren en het begint met een uitgebreide beschrijving van haar als baby’tje, een prachtige ‘bruine parel’. Ze is heel bijzonder, leert alles snel en doet alles goed. Alleen, ze houdt niet van haren kammen. Daar moet ze niets van hebben en op een bepaald moment wil ze haar haar helemaal niet meer kammen. Ze maakt het de bedienden, die haar haren moeten doen, knap lastig. Ze heeft zoveel mooie kraaltjes, speldjes, strikjes, maar dat helpt niets. Haar haar blijft ongekamd. Hoe moet dat aflopen? Hoe lost ze dit op? We zullen dat hier niet verklappen.

Voor het eerst deze keer heeft Xaviera haar commentaar op een boek zelfstandig, schriftelijk geformuleerd en puntsgewijs opgestuurd. Kort en krachtig. Hieronder volgt het:- Ik vind het verhaal niet spannend omdat er niets engs in gebeurt, hoewel het toch een leuk boek is.- Ik vind de plaatjes prachtig! Zijn ze met de hand getekend? Zo ja, geweldig knap!- Ik vind dat de koning en de koningin niet genoeg bemoeien, omdat ik zelf zou vechten en het kind heel hard straffen als ze haar haar niet wilde kammen.

Hilli Arduin, Prinses Ivana, het prinsesje dat haar haren niet wilde kammen, illustraties: Gerold Slijngard. Amsterdam: PrimaveraQuint (lay-out en druk), 2011. ISBN 978-99914-7-11-2

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter