blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaams kind heeft recht op lezen

Paramaribo – De opening van het eerste Kinderboekenfestival 2014 heeft maandagmiddag om vijf uur plaatsgevonden op het terrein van de voormalige zwemclub Bikini aan de Waterloostraat te Nieuw Nickerie in het district Nickerie. Dit terrein dat sinds de sluiting van de private club er verwaarloosd en overwoekerd bij lag, heeft een grondige onderhoudsbeurt ondergaan, is helemaal geëgaliseerd en bezand, en ligt er nou prachtig bij met partytentjes die zijn opgezet om de stands te huisvesten. Ook de prachtige verlichting waarmee het terrein is gedecoreerd geeft het geheel een heel vrolijke en fleurige uitstraling.

In zijn openingstoespraak heeft de voorzitter van de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname, Sigmund Proeve, gezegd dat de organisatie van het KBF met het beginnen in een landelijk district wil laten merken dat lezen, en dat is een recht van de kinderen, niet uitmaakt of je een stadskind of districtskind bent, of je een indiaan, Creool of Chinees bent. “We zijn Sranamans en het Surinaamse kind heeft recht op lezen.

“Dit is volgens hem de reden dat Nickerie de spits dit jaar mag afbijten voor wat betreft het KBF 2014. Het thema geeft het ook aan”. Wij geloven als stichting dat met lezen onze kinderen iets wordt bijgebracht, waardoor ze later kunnen bijdragen aan wat we graag willen: het beste land van de wereld”, aldus Proeve. Het KBF heeft als thema voor de komende drie jaren ‘groeien’. Dit betekent dat bij alle Kinderboekenfestivals vanaf 2014 tot en met 2016, verschillende activiteiten uitgevoerd zullen worden rondom het thema ‘Groeien’.

Het is volgens de organisatie de bedoeling dat bij de Kinderboekenfestivals dit jaar wordt nagedacht over groeien naar volwassenheid. Opgroeien, groter worden, sterker worden. Alle aspecten van groeien zullen de komende drie dagen tijdens het KBF aan de orde komen. De slogan voor dit jaar is ‘Opgroeien kan je niet alleen, denk aan de wereld om je heen’. Dat is ook helemaal tot uiting gekomen in de prachtige musical ”’Nickerie yu alesi e meki wi gro” die is opgevoerd door leerlingen van de OS Van Pettenpolder en pupillen van het Olga Clarke Kinderhuis.

Op voortreffelijke wijze hebben de getalenteerde jeugdige acteurs de musical opgevoerd, waarin de geschiedenis en het leven in Nickerie op voortreffelijke wijze worden uitgebeeld. De goed opgekomen kinderen en volwassenen hebben zichtbaar genoten van de opvoering. Behalve Proeve hebben ook enkele hoogwaardigheidsbekleders, onder wie districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh, de ex-deken van de districtscommissarissen Rudi Strijk en de Kinderboekenschrijver van het Jaar Jerrel Pinas de aanwezige kinderen verteld hoe zij gegroeid zijn van kind tot volwassene en wat zij bereikt hebben in het leven.

Het KBF Nickerie is open van maandag 3 februari tot en met woensdag 5 februari vanaf 8 uur ‘s morgens voor leerlingen en leerkrachten en van 5 ‘s middags tot 8 uur ‘s avonds. Gedurende de drie dagen zal het festival ruimte bieden aan 45 verschillende activiteiten van voorlezen tot het schrijven van een verhaal, poppenkast en muurschilderen. Voor ouders en opvoeders wordt elke dag de workshop Quality Time verzorgd. Tijdens de workshop komt aan de orde hoe belangrijk het is om met kinderen te spelen en hoe dat het beste te doen. De organisatie van het KBF ligt in handen van de Stichting Projecten in opdracht van de Nationale Stichting KBFS. Na Nickerie vertrekt de KBF-karavaan naar de districten Paramaribo, Para en Marowijne.

[van Nospang.com, 5 februari 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter