blog | werkgroep caraïbische letteren

Lotgenoten voor altijd

Lotgenoten voor altijd van Karel van Laarhoven is een roman over de lotgevallen van vier jongens, die elkaar in het begin van de jaren zestig ontmoeten bij het vervullen van hun dienstplicht. De roman vertelt over vier jongens, die elkaar in het begin van de jaren zestig ontmoeten bij het vervullen van hun dienstplicht. Het vertrekpunt is de Prins Hendrik Kazerne in Nijmegen, een voormalig verzorgingshuis voor het Koninklijk Nederlands Indië Leger (KNIL). Daar vertellen ze elkaar over het wel en wee in hun – nog niet voorbije – jeugd.

In hun verdere leven komen ze elkaar toch weer tegen. Zo kunnen we de belevenissen volgen van een langs crisishaarden zwervende journalist, van een gedreven ontwikkelingsdeskundige, van de nestor van een Leids geslacht in de amusementswereld en van een accountant, die zijn rol als nuchtere waarnemer op het eind verruilt voor zijn ambitie in de publieke sector. De roman voert de lezer eerst langs kleurrijke Brabantse dorpen en steden (Veghel, Bergeijk, Eindhoven), door het onbedorven Gelderse landschap (waar de Rijn ons land binnenkomt) en laat hem kennismaken met de oude nog niet gerenoveerde binnenstad van Leiden.

De lezer van nu, geprikkeld door het soms ontluisterende nieuws over gedrag en cultuur van instituties in de jaren veertig en vijftig, komt aan zijn trekken. De verhalen daarna schilderen het lot van mensen, die er eigenlijk nooit aan ontkomen om zich te laten leiden door gedrevenheid en plichtsbesef. Sfeerbeelden en geschiedenissen in Den Haag, Paramaribo (de onafhankelijkheidsviering), de Antillen (de staatkundige hervorming), Rwanda (vóór de genocide) tekenen het soms hoopvolle dan weer angstige gesternte van dat moment. Kortom een roman over mensen uit de jaren veertig, die anoniem en vol plichtsbesef er het beste van proberen te maken, maar daar lang niet altijd in slagen.

Over de auteur:
Karel van Laarhoven is iemand van de grote groep senioren die de pen gevonden heeft om te gaan schrijven. Niet zo vreemd als je bedenkt dat hij in zijn loopbaan veelvuldig rapporten produceerde. Je goed inleven in de ontvanger was het geheim van het succes. Taal is dan een machtig middel. De belevenissen van één van de romanfiguren zijn gedeeltelijk autobiografisch. Hij schrijft zoals hij waarneemt. Hij focust zich en probeert dan de kern te raken.

Het boek is te verkrijgen bij de boekhandel en via Centraal Boekhuis en Libridis Groothandel, en online te bestellen bij www.freemusketeers.nl , www.bol.com en alle andere internetboekwinkels.
Prijs: € 18,95 – ISBN: 978-90-484-2334-7

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter