blog | werkgroep caraïbische letteren

Theo Hiemcke – Ter Overdenking

We kunnen onze bewogen geschiedenis niet veranderen of ongedaan maken. Ons land heeft zowel in het grijze verleden als in onze tijd, goede en slechte tijden gekend. We gedenken met respect allen die geleden hebben onder slavernij, dictatuur, vervolging, ballingschap, oorlog, geweld, armoede en slechte leefomstandigheden. Dat doen we ook om bewust te blijven van de noodzaak ervoor te zorgen dat deze bedreigingen zich in de toekomst niet meer voordoen en we eensgezind kunnen bouwen aan een welvarende en gelukkige samenleving.

Respect

De roep om behoud van de huidige bestemming van Fort Zeelandia geeft uiting aan de gevoelens van allen die de slachtoffers van december 2008 eren en meeleven met de nabestaanden. Voorgaande regeringen hebben het monument van de “revolutie” op de plaats van het in puin geschoten hoofdbureau van politie, intact gelaten en degenen die daar prijs op stellen niet belemmerd op voor hun belangrijke momenten daar gepaste herdenkingen te houden. Dit argument kan worden aangevoerd om van de huidige regering begrip en respect te vragen voor de gedenkplaatsen voor de slachtoffers te Moiwana en in het Fort Zeelandia. Bij het standbeeld van Kwakoe gedenken wij de bevrijding uit de slavernij en eren wij de slachtoffers van die barbaarse periode.

Confrontatie

De confrontatie van de president c.s. met het betreurenswaardig verleden roept begrijpelijk reacties op die niet altijd puur rationeel zijn, soms defensief dan weer agressief. De samenleving ondervindt daarvan de kwalijke gevolgen. De nu nog verbale confrontatie en afnemende tolerantie kan gemakkelijk escaleren en leiden tot angst, agressie en fysiek geweld bij onevenwichtige elementen met alle gevolgen van dien. Het onverantwoordelijke idee om het Fort Zeelandia in het bijzonder het Surinaams Museum een andere bestemming te geven is vrijwel zeker een reactie op de plaats die daar terecht is gewijd aan de nagedachtenis van de slachtoffers van de decembermoorden.

Vicieuze cirkel

De vicieuze cirkel wordt op deze wijze in stand gehouden en steeds destructiever. De vraag naar andere opties lijkt dan ook gerechtvaardigd. Fatsoen moet je doen. Het wordt tijd dat wij ons bezinnen en niet alleen over en weer stelling nemen. Mogelijk kan in een bredere context, in goed overleg, een benadering worden gevonden die meer kans van slagen biedt op behoud en verdieping van ons historisch erfgoed en van de zo noodzakelijke harmonie in de samenleving.

Dilemma

In wezen gaat het over de vraag hoe om te gaan met de misdaden van 1982 en de betrokkenheid van de president als hoofdverdachte daarbij. Het gaat dan niet uitsluitend om juridisch-technische aspecten maar ook om de politieke- en maatschappelijke consequenties van een eventuele veroordeling. De roekeloze wijze waarop de regeringscoalitie in de Assemblee is omgegaan met het vraagstuk van amnestie heeft tot grote verontwaardiging geleid bij nationale en internationale instanties op het gebied van mensenrechten en ook nog onze rechtsstaat ondermijnd.

We kunnen slechts een zijn in verscheidenheid

Politiek en maatschappelijk is van belang dat de regering in 2010 op democratische wijze tot stand is gekomen zij het dat door de Voorzitter van de Assemblee het antecedentenonderzoek van de president werd afgewezen. Een tweede politiek-maatschappelijk aspect is dat een substantieel deel van de bevolking sociaal in een achterstand positie verkeert en via de NDP en de emancipatie partijen Pertjajah Luhur (PL) en ABOP als afsplitsing van de ACombinatie (AC) alle hoop heeft gevestigd op deze regeringscoalitie en voor een deel op de persoon van de president die in hun ogen over daadkracht en charisma beschikt.

Decemberproces

Het is niet ondenkbaar dat de Krijgsraad in het belang van de rust en vrede in de samenleving en de gecompliceerde soms paradoxale opvattingen over het rechtsgevoel bij onze heterogene bevolking, deze politiek-maatschappelijke en internationale aspecten zal betrekken bij haar uiteindelijke vonnis. Een zorgvuldige juridische benadering kan de impasse doorbreken en een dreigende constitutionele crisis afwenden of bezweren.

Positieve ontwikkelingen

Deze regering heeft veel meer aandacht voor de problemen van de sociaal minder draagkrachtigen, waaronder ook jongeren en bejaarden. Door een actief beleid op het gebied van huisvesting, beroepsopleidingen, werkgelegenheid, sport, kinderbijslag en ouderdomspensioen wordt serieus geprobeerd hun levensomstandigheden te verbeteren. Ook aan de achterstand in de districten wordt meer aandacht besteed. Infrastructuur, elektrificatie, drinkwatervoorziening en nog meer noodzakelijke, primaire levensbehoeften worden aangepakt. Het monetaire beleid van de Centrale Bank maakt een zeer professionele indruk. De geleidelijke overgang van loonbelasting naar indirecte belasting is een ontwikkeling in de juiste richting.

Achilleshiel

De misdaden uit het verleden en de mislukkingen tijdens de periode Jules Wijdenbosch blijven de Achilleshiel van dit bewind. Maar ook verstarde revolutionaire ideologie en ‘negatieve diplomatie’ staan een voorspoedige en breed gedragen vooruitgang in de weg. De indruk ontstaat dat onnodig zelf de politieke weerstanden worden opgeroepen waarvan anderen worden beschuldigd. Over het algemeen is er dan ook weinig vertrouwen in een eerlijke, rationele, pragmatische, moderne sociaal liberale politiek.

Nieuwe Politiek

De regeringscoalitie zou meer rekening kunnen houden met constructieve ideeën van de oppositie en de oppositie zou er misschien goed aan doen samen met de achterban een geloofwaardig eigen alternatief te formeren en niet alleen negatief op alles te reageren zoals veelal gebruikelijk is. Carl Breeveld van DOE en Harish Monorath en Premdew Lachman van Nieuw Suriname zijn tot nu toe de enige parlementariërs die niet primair partijdisciplinair stemmen maar zelfstandig, beslissen wat zij steunen of afwijzen. Dat is nieuw voor Suriname en geeft hoop op een betere toekomst.

Paramaribo 28.05.12

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter