blog | werkgroep caraïbische letteren

Expositie Roberto Tjon-A-Meeuw

De veelzijdige kunstenaar Roberto Tjon-A-Meeuw houdt op 30 juni en 1 juli de fonkelnieuwe expositie ARKI, in Galerie Sukru Oso in Paramaribo. De ruimte zal worden geannexeerd door insecten, robots en de bekende fatu-bangi’s. Hout, aluminium, koper,… glas en porselein zijn omgevormd tot dragers van Tjon-A-Meeuws kijk op ons gedrag. We gooien te veel weg en laten te weinig over van de voor hem zo dierbare natuur. In al zijn werk – er zullen ook doeken hangen en enkele meubels staan- komt die grondgedachte terug. Door middel van de grenzeloze creativiteit, die in ieder mens schuilt moeten wij wel in staat zijn tot duurzame oplossingen te komen, vindt de kunstenaar.

Roberto Tjon-A-Meeuw houdt van het experiment. In 2003 hield hij zijn eerst expositie in een bekend café ‘omdat kunst tussen de mensen hoort’. El Cafecito hing toen vol met grote doeken vol kleur en vorm, maar ook met beschilderde ramen die zijn liefde voor de kunst van de Aboriginals duidden. In 2010 baarde hij opzien met zijn levensgrote fatubangi’s tijdens de unieke Paramaribo Span-tentoonstelling. Reusachtige banken voor op straat waar een ieder, arm of rijk met elkaar een ‘fatu kon nemen’, over het leven zou kunnen filosoferen en dichter bij elkaar zou kunnen komen. Het spectrum van de kunstenaar beperkt zich niet alleen tot objecten en doeken, maar bevat ook meubels en zelfs t-shirts. In zijn werk gebruikt hij wat hij op zijn speurtochten op achtererven en en tussen gesloopte panden vindt, weggeworpen materiaal dat in zijn handen weer nieuwe vormen en bestemmingen krijgt. Zijn werk straalt dynamiek, originaliteit en speelsheid uit.

Arki, luister, is de naam van de expo. Arki als middel om aandacht te vragen voor het verhaal van de kunstenaar. Arki als uitnodiging om verder te praten over dat wat ons allemaal aangaat, over de manier waarop we met de wereld om ons heen omgaan.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter