blog | werkgroep caraïbische letteren

Surinaamse rijst met rattenpoep te vies voor Jamaica

Een grote lading rijst uit Suriname, bestemd voor de Jamaicaanse markt, is niet verder gekomen dan een opslagfaciliteit in Mangeto Bay, op de hoofdstad Kingston na is dit de grootste stad op het eiland. De rijst bleek zodanig te zijn verontreinigd dat de lading op de haven werd onderschept. De voedselveiligheidsdienst (Food Storage and Prevention of Infestation Division (FSPID), een afdeling van het Jamaicaanse ministerie van Handel, Commercie en Industrie, die zich bezighoudt met de inspectie van voedselopslag en preventie van plagen, stelde vast dat de lading uitwerpselen bevatte van ratten en muizen.

Het gaat om een lading van 50 ton ter waarde van circa US$ 4,6 miljoen. De hele lading moet op last van de autoriteiten op het eiland worden gedumpt.

Tamara Morrison, waarnemend hoofd van de sectie Voedselopslag, zei aan de lokale pers dat de verontreiniging met uitwerpselen van knaagdieren is gebleken uit laboratoriumtesten die zijn uitgevoerd door de FSPID van monsters die zijn genomen uit de containers. Bij de inspecties uitgevoerd op 8 en 9 februari deed de FSPID onderzoek in twee 20 voet containers in een opslagruimte van een plaatselijke importeur.

Er werden 1000 zakken à 45kg witte langkorrelige rijs aangetroffen. Morrison zegt op basis van de onderzoeksresultaten, dat het zo goed als zeker is dat de verontreinig heeft plaatsgevonden voor aankomst in Jamaica. Ze voegt eraan toe dat het de eerste keer is dat rijst uit Suriname zo vies is, dat het niet op de Jamaicaanse markt kan worden toegelaten.

 

poepende rat

De autoriteiten op het eiland koppelen veel gezondheidsrisico’s aan consumptie van deze lading rijst. De inspectiedienst heeft definitief besloten dat de lading moet worden gedumpt, in elk geval niet voor menselijke consumptie mag worden ingezet. De inspectiedienst is samen met de importeur op zoek naar mogelijkheden om de lading te dumpen of te vernietigen, met inachtneming van de wet- en regelgeving. Het ministerie zal mogelijk eind deze week een locatie aanwijzen waar de importeur, onder toezicht van de voedselveiligheidsinspecteurs, de rijst kan dumpen of vernietigen. Er worden geen nadere maatregelen getroffen tegen de importeur.

[uit De West, 2016/03/02]

on 06.03.2016 at 12:21
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter